Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Csak pár év börtönt kaptak a brüsszeli terrortámadás lőszerellátói

2016.11.29. 17:06

Szabadságvesztésre ítélte a brüsszeli büntetőbíróság kedden azt a négy fiatalembert, aki lőszerrel látta el a brüsszeli metróban márciusban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraouit.

A négy fiatalembert többek között bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyverkereskedelem miatt ítélték el. A bíróság úgy ítélte, hogy bár a Kalasnyikov-lőszerrel alapvetően nem tilos kereskedni, el-Bakraouinak ipari mennyiségű muníciót adtak el, és ez már törvénybe ütköző cselekedet.

A terrorszervezetben való részvétel vádját viszont mind a négyük esetében ejtették

- annak ellenére, hogy az el-Bakraoui fivérek tevékenysége ismert volt a csoport vezetői előtt.

Mohamed B.-t három év és három hónap - ennek fele felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. Aboubaker O. három év - ennek fele felfüggesztett - szabadságvesztést kapott. Zoher E.H.-t három év, Yassine L.-t két év felfüggesztett szabadságvesztére ítélték.

Utóbbiak esetében a bíróság figyelembe vette, hogy nem ismerték személyesen a későbbi merénylőket (Khalidot, valamint fivérét, Ibrahim el-Bakraouit és Najim Laachraouit, ez utóbbiak a brüsszeli Zaventem repülőtéren követtek el öngyilkos robbantásos merényletet) és csak végrehajtói voltak Mohamed B. és Aboubaker O. utasításainak.

A bíróság feltételezi, hogy Khalid el-Bakraoui segített a tavaly novemberben Párizsban elkövetett támadások előkészítésében is.

Az Olvasók talán még emlékeznek rá, hogy idén március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson belgiumi iszlamista sejtek nagyszabású terrortámadásokat hajtottak végre, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek (utóbbiak között két magyar is volt).

Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. 

(MTI)