Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Betiltaná a burka viselését közterületen a holland parlament alsóháza

2016.11.29. 19:30 Módosítva: 2016.11.29. 22:41

A holland parlament alsóháza alapvető biztonsági okokra hivatkozva megszavazta az arcot takaró iszlám fátyol, valamint minden arcot takaró öltözet, beleértve a sí maszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását, jelentette a La Libre Belgique belga lap.

A holland parlament alsóháza által megszavazott, de a szenátus jóváhagyását igénylő döntés szerint az arc láthatóságát és a személy azonosíthatóságát biztosítani kell olyan nyilvános helyeken, mint a kormányzati épületek, a tömegközlekedési eszközök, az iskolák és kórházak. A törvény megsértőjének 405 eurós (kb. 125 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

A jogszabályt ismertető alsóházi közlemény szerint mindenkinek joga van kedve szerint öltözködni. Az öltözködés szabadsága csak azokban az esetekben korlátozott, ahol a biztonság és a szolgáltatások elégséges biztosítása érdekében a láthatóság elengedhetetlen.

Mark Rutte holland miniszterelnök májusban, a törvényjavaslat bemutatásakor hangsúlyozta, az intézkedésnek nincs „vallási gyökere". Geert Wilders, az iszlámot bíráló, a bevándorlást ellenző holland ellenzéki Szabadság Párt (PVV) vezetője sokszor javasolta már a vallási jelkép betiltásának törvényi szabályozását, de mindeddig ellenállásba ütközött, írja az MTI.

Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést, mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Belgium, Bulgária és svájci néhány régiója is bevezette. Ezekben az országokban 150 eurót kell fizetnie a törvényt megsértőknek.

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3990 Ft
3392 Ft