Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kész lemondani a korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök

2016.11.29. 08:03 Módosítva: 2016.11.29. 09:34

Miután hétfő este újabb hatalmas tüntetések voltak az országban, Pak Gunhje dél-koreai elnök bejelentette, hogy kész azonnal lemondani tisztségéről.

Pak Gunhje a televízióban is közvetített beszédében azt mondta, sorsáról, beleértve elnöki mandátumának lerövidítését is, a parlamentnek kell döntenie. Amennyiben a kormány- és az ellenzéki pártok olyan tervvel állnak elő, amely segít minimálisra csökkenteni az állam élén kialakuló fejetlenséget és hatalmi űrt, és egyben szavatolja a biztonságos kormányzati átmenetet, lemond az államfői tisztségről a törvényekben rögzített menetrend és folyamatok szerint.

A korrupciós botrányba keveredett államfő így próbálhatja meg elkerülni, hogy felelősségre vonják, miután visszaélt hatalmával, és a gyanú szerint a hivatalos tisztséget nem viselő barátnője túl nagy befolyásra tett szert az országban. Gunhje hétfőn még sűrű programjára hivatkozva visszautasította, hogy kedden részt vegyen ügyészségi meghallgatáson.

000 IJ93R
Fotó: Jeon Heon-Kyun / AFP

Az ügyészség korrupció, hatalommal való visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint nyomást gyakoroltak több tucatnyi nagy dél-koreai vállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak. A korrupciós botrány miatt Pak Gun Hje elnök és pártjának népszerűsége történelmi mélységekbe süllyedt.

Dél-Koreában ötödik hete hatalmas tüntetésen követelik az államfő lemondását, több százezren vonulnak estéről estére az utcákra.