Basescu: Románia a Tiszáig tart

K EPA20141017045
2016.12.02. 19:35
A bukaresti magyar nagykövet kiutasítását és a budapesti román nagykövet hazahívását javasolja Traian Basescu. A volt román államfő szerint ez lenne az „egyedüli méltó válasz arra a sértésre”, hogy Szijjártó Péter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől.

Basescu Facebook-oldalán pénteken tette közzé bejegyzését, mely az MTI minősítése szerint „kioktató hangvételű, goromba jelzőkkel fűszerezett”, de a hevenyészett magyar fordítás alapján ez most egyáltalán nem túlzó, sőt. A volt román elnök posztja az itthon.ma-n olvasható fordításban:

Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. Nem agresszív hangnemben mondom ezt, csak azt akarom, hogy Budapesten is megértsék, nekünk nincsen kisebbségi komplexusunk Magyarországgal szemben.

Így folytatódik Basescu posztja:

„Felbátorítva azáltal, hogy Donald Trump figyelemre méltatta Orbán Viktort, a magyar külügyminiszter, a gyámoltalan Syjjarto Peter, ez a magyar politikai szélsőségesség szoknyája alól kibújt kalandor utasítást adott, hogy egyetlen magyar diplomata se vegyen részt a Románia nemzeti ünnepének tiszteletére tartott rendezvényeken, mivel idézem "magyar embernek nincs mit ünnepelni december elseje alkalmából".

Hosszasan sorolhatnám, hogy a Romániában élő magyarok miért ne lehetnének legalább annyira büszkék mint a románok december elseje alkalmából. De a legkielégítőbb ok erre az, hogy szemben Magyarországgal, a Romániában élő magyaroknak az elmúlt 26 évben egy nemzetközileg és hazailag is tisztelt román vezetésben volt részük, amely elkötelezte magát a NATO és az EU mellett. Ezeket az értékeket Budapest mellékesnek, jelentéktelennek tartja már jó pár éve.

Figyelembe véve a magyar külügyminiszter, Syjjarto Peter eleddig soha nem tapasztalt módon sértő magatartását, az egyedüli válaszlépés Románia számára, hogy kitiltsa területéről a magyar nagykövetet, és visszahívja külképviseletét Budapestről. Enélkül ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart.

Isten óvjon titeket, budapesti politikai demagóg politikusok, hogy erre emlékeztessünk.”

Idáig tart Basescu bejegyzése. Kirohanását követői közül többen a választási kampánynak tulajdonították: a volt államfő pártja, a Népi Mozgalom Párt  az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb határán billeg – írja az MTI.

Emlékeztetőül a háttér:

Szijjártó Péter csütörtökön nyilatkozta, hogy szerinte  magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén, furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon. A külügyminiszter hozzátette: megtiltotta minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a minisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon.

Közben a román külügyminisztérium meglepetésének és értetlenségének adott hangot a budapesti döntést illetően, azt hangoztatva, hogy az Európai Unióban és a NATO-ban alapérték a nemzeti jelképek iránti tisztelet. Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.  • Bérelnék
  • Bankszámla