Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Szorul a hurok a szír lázadók nyakán

2016.12.03. 13:02

Újabb sikereket könyvelt el Aleppóban Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege: elfoglaltak az észak-szíriai nagyváros keleti részén a Tárik al-Bab negyedet – írja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezetre hivatkozva az MTI.

A szíriai harcokat nyomon követő szervezet szerint az újabb városnegyed elfoglalásával a hadsereg ellenőrzése alá vonta már Kelet-Aleppóban a lázadók által megszállt városrész mintegy hatvan százalékát, és elfoglalt egy utat, amely az aleppói nemzetközi repülőtér felé vezet. 

Az OSDH szerint a repülőtér felé vezető utat a kormányerőket légierejével támogató orosz hadsereg akarja a későbbiekben használni.

A hadsereg a vele szövetséges milíciák támogatásával a múlt héten súlyos harcok árán foglalt vissza nagy területeket a lázadóktól. A város eleste az eddigi legnagyobb kudarc lenne az Aszad-rezsím ellen lázadó erők számára.

Az OSDH szerint háromszáz ember halt meg Kelet-Aleppóban azóta, hogy a hadsereg november közelében offenzívát indított a visszafoglalására. Emellett 59 civil vesztette életét a lázadók aknatámadásaiban a kormányerők kezén lévő nyugati városrészben. 

A nemzetközi vöröskereszt szerint az elmúlt napokban 30 ezer embert menekült át a lázadók kezén lévő városnegyedekből a kormányerők ellenőrzése alatt lévő területekre.