Rudolf
2 °C
13 °C

Elbukta a népszavazást, lemond az olasz miniszterelnök

2016.12.04. 23:16 Módosítva: 2016.12.05. 04:45

A közel végleges eredmények szerint az olaszok óriási különbséggel leszavazták a Matteo Renzi olasz miniszterelnök alkotmányreformjáról kiírt népszavazást, ezért az olasz kormányfő ígéretének megfelelően jelezte, hogy beadja a lemondását.

Már az exit pollokból látszott, hogy nagy különbséggel nyernek a nem szavazatok: a RAI közszolgálati tévé és a Mediaset exit pollja alapján 54-58 százalékot jósoltak a nemeknek. Végül több mint 90 százalékos feldolgozottság alapján 59,7 százalék szavazott Renzi javaslatai ellen, 40,3 százalék pedig mellette, ami hatalmas vereséget jelent az olasz kormányfőnek.

Az olaszok a szenátus jogköreinek visszavágásáról szóló, nem könnyen értelmezhető alkotmányos reformról szavaztak, de a voksolás valójában arról szólt, hogy menjen vagy maradjon-e Renzi kabinetje, a nemek győzelme esetére ugyanis a lemondását is előre belengette a kormányfő.

Az így előálló politikai káoszból elsősorban az euroszkeptikusok profitálhatnának. Viszont az eredménynek a bankszektoron keresztül akár az egész eurozónára komoly kihatásai lehetnek.

Habár valamennyire már előre beárazták a referendum bukását, a Reuters szerint az ázsiai piacokon az euró árfolyama megindult lefelé, miután egyértelművé vált, hogy Renzinek mennie kell. Az euró 2015 márciusa óta nem volt ilyen alacsony szinten a dollárhoz képest: Tokióban egy euró 1,0506 dollárt ért, miközben pénteken New Yorkban még 1,0664 dolláron állt.

Renzi vállalja a felelősséget

Beadom a lemondásomat

– erősítette meg az éjfél után beszédet mondó Renzi. „Vállalom a felelősséget a vereségért. Én veszítettem, nem ti" – üzente támogatóinak. Szerinte ez egy demokrácia, és nagyon egyértelműen döntöttek az olaszok. Azt mondta, változást próbált ajánlani az olaszoknak, de nem kapott elég szavazatot. Viszont büszkének nevezte magát, hogy az emberek véleményt nyilvánítottak.

2016-12-04T235030Z 1915642379 RC1E7E3DA7A0 RTRMADP 3 ITALY-REFER
Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters

Az exit pollok nyilvánosságra hozása után Silvio Berlusconi Forza Italia pártjának az alsóházi vezetője már jelezte is, hogy a népszavazás eredménye alapján Renzinek le kell mondania. „Ma az az arrogancia veszített, ami az elmúlt években hatalmon volt" – mondta Luigi Di Maio, aki várhatóan az 5 Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje lesz a következő választásokon. A bevándorlásellenes Északi Liga előrehozott választást sürgetett.

Nagyon magas volt a részvétel

Két héttel a szavazás előtt már nem lehetett nyilvánosságra hozni új pollokat, de az utolsó felmérések szerint nagy volt az esély arra, hogy a kormányfő ellen szavaznak az olaszok. Ezért teljes meglepetést nem jelent a nemek győzelme, azonban a felmérésekben jelzett 5 pontnál jóval nagyobb különbséggel szavazták le Renzit.

Érvényességi küszöb egyébként nincs, de az eredménynek különösen nagy súlyt ad, hogy a részvétel kifejezetten magas, közel 70 százalékos lehetett. A BBC szerint a választók kétharmada északon szavazott, Dél-Olaszországban sokkal visszafogottabb volt a részvétel. 

A szavazás reggel hétkor kezdődött, és egészen este tizenegyig tartott.

A szenátus jogköreit vágta volna vissza

Renzi a törvényhozás két háza közötti hatalommegosztást érintő alkotmányjogi reformokkal lényegében a szenátus jogköreit akarta elég alaposan visszavágni. Az ellenzők szerint viszont így túl sok hatalom koncentrálódna a miniszterelnök kezében, ráadásul az olaszok közül sokan egyébként is elégedetlenek a kormány politikájával.

2016-12-04T105652Z 11946516 RC151DEAC400 RTRMADP 3 ITALY-REFEREN

A lehetőséget érző populista pártok Renzi ellen kampányoltak, és a nemeket főként Beppe Grillo 5 Csillag Mozgalma, a legfontosabb ellenzéki erő tolta meg. A populista 5 Csillag Mozgalom népszavazáson léptetné ki az olaszokat az eurózónából, emellett pedig felmondaná az ország adósságát. Itt írtunk róluk bővebben.

A bankszektor sorsa a legnagyobb kérdés

A populista hangok megerősödése mellett a másik oldalról pedig újra felmerültek az aggodalmak az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának pénzügyi stabilitása miatt. Miután a népszavazás bukásával Renzi távozik, újabb belpolitikai válság jöhet Olaszországban, ami veszélybe sodorhatja az erősen megrokkant olasz bankszektor rendbetételét. Itt fejtettük ki alaposan, hogy miért dönthetné be Olaszország akár az eurózónát.

Viszont a felmérések miatt a piacok valamennyire tudtak számolni előre legalábbis a népszavazás várható eredményével, a hét folyamán az olasz tőzsdeindexek emelkedtek, és a kötvénypiacnak fél éve nem volt ilyen jó időszaka, mint az elmúlt hat napban. Az is egy fontos kérdés lesz, hogy a most kialakuló helyzetre mit lép majd az Európai Központi Bank.

Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter, akit Renzi egyik lehetséges utódjaként is számon tartanak, pénteken azzal próbálta nyugtatni a piacokat, hogy a nemek győzelme esetén „sincs esélye egy pénzügyi földrengésnek", de „lehet 48 óráig tartó turbulencia".

Bizonytalanság jön

Normális esetben 2018-ban tartanának csak parlamenti választásokat. Renzi tehát már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek, akinek a kezébe kerül, hogy kinek ad majd kormányalakítási megbízást.

A törvényhozás alsóházában Renzi Demokrata Pártja a legnagyobb erő, de rögtön követi az 5 Csillag Mozgalom, és a többi párt többsége is ellenezte a referendumot, így meglehetősen nehéz helyzet áll elő. Nem kizárt, hogy egy technokrata kormány kerülne hatalomra a piacok megnyugtatásának céljával. A Mattarella által felkért új kormányfő egyik feladata többek között egy új választási törvény kidolgozása lenne.

Végső soron az előálló helyzetben egy majdani előrehozott választást sem lehet kizárni, amit az 5 Csillag Mozgalom és az Északi Liga is követel, de önmagában nem tud elérni. A közvélemény-kutatások szerint egyébként Renzi Demokrata Pártja fej fej mellett áll az 5 Csillag Mozgalommal, a Silvio Berlusconi-féle Forza Italia viszont lehet, hogy be sem kerülne a törvényhozásba.

Le Pen: Megtagadták az EU-t

A leendő amerikai elnök, Donald Trump győzelméhez hasonlóan több európai populista vezető saját majdani győzelme előszelét is látja az olasz szavazás eredményében.

Rögtön reagált az eredményre, és gratulált a nép győzelméről beszélő Északi Ligának a szintén az elitellenességet is meglovagoló Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője. „Az olaszok megtagadták az EU-t és Renzit" – írta ki a Twitterre, szerinte meg kell hallani az emberek szabadságvágyát.