Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nem neveznek el utcákat és tereket Fidel Castróról

2016.12.04. 08:10 Módosítva: 2016.12.04. 08:18

Fidel Castro akaratának megfelelően halála után sem utcákat, sem közterületeket nem neveznek el róla, közölte szombaton Raúl Castro államfő Santiago de Cubában bátyja gyászszertartásán.

Raúl Castro a Santiago de Cuba-i rendezvényen összegyűlt többezres tömeg előtt azt mondta: a következő ülésén a törvényhozás jogszabályban rögzíti a tiltást arról, hogy intézményeket, utcákat, parkokat vagy más közterületet nevezzenek el Fidel Castróról, illetve mellszobrokat vagy emlékműveket emeljenek neki, írja az MTI.

A november 25-én 90 éves korában elhunyt Fidel Castro hivatali ideje alatt tartózkodott attól, hogy közterületek a nevét viseljék. Ezt azzal indokolta, hogy el akarta kerülni a személyi kultuszt. A kubai államfő a gyászszertartáson megesküdött bátyja hamvai előtt, hogy a kormány megvédi a hazát és a szocializmust.

Fidel Castro hamvaival szerdán indult el a négynapos gyászmenet Havannából. A kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjének hamvait tartalmazó urnát az ország nemzeti lobogójával lefedett kis koporsóba helyezték, hogy a fővárostól 800 kilométerre keletre fekvő Santiago de Cubába szállítsák.

Az ország egykori vezetőjét, aki mintegy ötven éven keresztül volt hatalmon, vasárnap helyezik végső nyugalomra, ezzel véget ér az országban meghirdetett kilencnapos gyász is. A menet útvonala ugyanaz - csak ellenkező irányú -, amelyen egykoron Castro és forradalmár társai haladtak végig, hogy végül 1959. január 1-én megdöntsék az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista rendszerét.