Piroska
-1 °C
5 °C

Először megy Pearl Harborba japán kormányfő

2016.12.05. 13:44

Abe Sindzó bejelentette, hogy december végén ellátogat a hawaii Pearl Harborba, hogy Barack Obama amerikai elnökkel együtt megemlékezzen a 75 évvel ezelőtti japán légitámadás áldozatairól. Ő lesz az első japán miniszterelnök, aki felkeresi a második világháborúban elkövetett légitámadás helyszínét.

Ellátogatok Pearl Harborba Obama elnökkel. Ezt a látogatást az áldozatok lelki üdvéért teszem. A háború tragédiája sosem ismétlődhet meg. Ezt a meggyőződést tolmácsolom a világnak. Ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok közötti béke üzenetét akarom küldeni.

Mindez egy amerikai gesztus viszonzásának tekinthető: Obama ugyanis május végén - az amerikai elnökök közül ugyancsak elsőként - felkereste Hirosimát, ahol megemlékezett az amerikai atombomba-támadás áldozatairól.

Japán 1941. december 7-én Pearl Harbornál hatalmas légicsapást mért a csendes-óceáni amerikai flottára, amelynek jelentős része megsemmisült. Közel 2500 amerikai katona vesztette életét, és mintegy 1200-an sebesültek meg. A rá következő napon, december 8-án az Egyesült Államok belépett a második világháborúba.