Váratlanul lemondott az új-zélandi kormányfő

2016.12.05. 06:32 Módosítva: 2016.12.05. 06:36

Váratlanul bejelentette lemondását hétfőn John Key új-zélandi miniszterelnök, aki nyolc évig töltötte be a tisztséget, írja az MTI. Eddig általános volt az a vélemény, hogy a politikus indul majd a jövő évi választásokon.  John Key most azt mondta,

nem akar ugyanabba a hibába esni, mint más vezetők, akik túl sokáig maradnak a hatalomban, és ehelyett akkor távozik, amikor még a csúcson van.

Nem tudott volna egy újabb, negyedik mandátumot vállalni, nem akarta volna a választókat becsapni azzal, hogy egy fél év vagy egy év után távozik - mondta. Remegő hangú beszédében azt is mondta, hogy személyes áldozatok késztetik a tisztség feladására, mert eddigi munkájának kárát a családja látta.

A helyi sajtó úgy értesült, felesége kérte, hogy mondjon le. Az egykori pénzügyi szakember, aki egyebek között a neves Merril Lynch bankcsoportnál is dolgozott, a centrista Új-Zélandi Nemzeti Párt képviseletében 2008-ban került a tisztségbe, véget vetve a munkáspárti Helen Clark kormányfő kilencévi kormányzásának.

Key azt mondta, pártja választmánya december 12-én határoz az új vezetőről és a miniszterelnök személyéről. Hozzáfűzte, ő helyettesére, a pénzügyminiszter Bill English-re adja majd le szavazatát.    • Hírek
  • Hírek