Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyilkolják a török határőrök a menekülteket

000 7P6ID
2016.12.06. 14:21

Legalább 165 szíriai civilt öltek meg idén, amikor a polgárháború elől menekülve megpróbált átkelni a török határon – derült ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet kedden közzétett jelentéséből, írja az MTI.

A török határőrség támadásaiban legalább 31 kiskorú és 15 nő is életét vesztette. A legutóbbi gyilkosságok hétfőn történtek: török határőrök hét szíriai civilt lőttek le a szíriai határ három különböző pontján. A török határt 2015 eleje óta gyakorlatilag zárva tartják a legtöbb menekült előtt, bár Ankara hivatalosan azt állítja, hogy a határ továbbra is nyitva áll. 

„Felszólítjuk a török hatóságokat, hogy a szíriai menekültek számára nyissanak biztonságos folyosókat, olyanokat, mint amilyeneket a harcosoknak is elérhetővé tettek" - kéri az OSDH. Törökország ugyanis a szíriai fegyveres ellenzéki csoportok egyik kulcsfontosságú támogatója, és néhányuk számára engedi a területére való belépést és az országon belüli működést is.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet felszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy gyakoroljanak nyomást Törökországra annak érdekében, hogy változtasson a háború elől menekülni próbáló emberekkel kapcsolatos politikáján. Az OSDH ezenkívül azt kérte Ankarától, hogy vonja felelősségre a menekültekre lövő katonákat.