Valér
2 °C
8 °C

Merkel: 2016-ban a világ kifordult a sarkaiból

2016-12-06T111441Z 509412262 LR1ECC60V85FB RTRMADP 3 GERMANY-MER
2016.12.06. 15:14 Módosítva: 2016-12-06 16:26:17

Európától függ Németország sorsa és jóléte, ezért a németeknek mindent meg kell tenniük azért, hogy ne gyengüljék tovább az EU - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusán. A beszéde után tartott szavazáson Merkelt újabb két évre pártelnöknek választották - írja az MTI. 

Az EU stabilizálására kell törekedni

Merkel szerint a válságok megoldásának eddig azzal a reménnyel lehetett nekilátni, hogy az EU megerősödve kerül ki a nehézségekből, de a szinte elképzelhetetlenül súlyos fejleményekkel terhes 2015-ös év után még nagyobb megrázkódtatások következtek, így

2016-ban a világ kifordult a sarkaiból.

Mint mondta, ebben a helyzetben az EU stabilizálására kell törekedni, meg kell akadályozni, hogy meggyengülve kerüljön ki a válságok örvényéből. Valamennyi tagországnak be kell tartania a stabilitási és növekedési paktum előírásait, a brexit folyamatában pedig nem szabad engedni a tagság előnyeinek kimazsolázását. Úgy vélte, Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az uniós belső piachoz, ha elfogadja a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának elvét.

A TTIP kapcsán érthetetlennek nevezte, hogy Aleppó ostroma ellen nincs hangos tiltakozás, "százezrek vonulnak az utcára olyan megállapodások ellen, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a német és az európai értékeknek megfelelő, a méltányosság és az emberiesség szempontjai szerint formált keretek közé terelődjék a globalizáció".

Merkel szerint a nemzetközi közösség szégyene, hogy Szíriában még mindig nem sikerült kialakítani biztonsági folyosókat a polgári lakosság és a sebesültek ellátására. Bírálta Oroszországot, amiért az Aleppót bombázó damaszkuszi rezsimet támogatja, miközben összefogásra volna szükség az iszlamista terrorizmus legyőzéséhez.

Kemény választási időszak jön

Merkel beszédében előre vetítette, hogy

Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a CDU-nak 2017-ben.

Mint mondta, a CDU-nak úgy kell majd küzdenie a baloldal győzelme ellen, hogy folyamatosan támadják jobbról. A pártot 2000 óta vezető politikus, aki a tisztújító kongresszuson ismét megpályázza az elnöki tisztséget, közölte, nagyon sokan biztatták a folytatásra, de ehhez támogatásra van szüksége.

Szerinte a legfőbb cél annak megakadályozása, hogy a szociáldemokraták (SPD) kormányt alakíthassanak a Baloldallal és a Zöldekkel. "A CDU és a bajor CSU szövetsége mindig is az egyetlen igazi néppárt volt Németországban, és az is marad, akkor is, ha nem értenek egyet mindenben".

A német kancellár szokatlanul élesen fogalmazott a menekültválság kapcsán, erről szóló cikkünket itt olvashatja:

Merkel maradt pártelnök

Angela Merkelt a kongresszuson újabb két évre pártelnöknek választották, küldöttek 89,5 százaléka támogatta. Ez pártelnöki pályafutásának második leggyengébb eredménye.

A pártot 2000 óta vezető politikust kilencedik alkalommal választották meg elnöknek, rendre egyedüli jelöltként. A legjobb eredményt 2012-ben érte el, amikor a szavazatok 97,9 százalékát szerezte meg, a leggyengébben pedig 2004-ben szerepelt, amikor a küldöttek 88,4 százaléka támogatta.