A török tisztségviselők fele távozott a NATO hadvezetőségéből

2016.12.07. 21:39
A NATO parancsnokságain szolgálatot teljesítő török tisztségviselők nagyjából felét visszahívták vagy nyugdíjazták a Törökországban lezajlott júliusi puccskísérlet óta – közölte szerdán Curtis Scaparrotti, az észak-atlanti szövetség európai erőinek főparancsnoka.

Az amerikai tábornok tájékoztatása szerint mintegy 150 emberről van szó, akiknek a távozása komoly pluszterhet ró a maradókra. Mint mondta, nagy problémát jelent a katonai szervezet számára a rendkívül tapasztalt és hozzáértő illetékesek szakértelmének pótlása.

Scaparrotti aggodalmát fejezte ki a hazahívott tisztségviselők jövőjével kapcsolatban, de – mint mondta – a török hadsereg főparancsnoka biztosította arról, hogy tisztes bánásmódban fognak részesülni. Hozzátette, nem gondolja, hogy a szóban forgó török tisztségviselők bármelyike is részt vett volna az ankarai vezetés leváltását célzó összeesküvésben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be nemrég, hogy a török hadsereg több, a szövetségnél szolgálatot teljesítő tagja is menedékkérelmet nyújtott be Európában.

A törökországi hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákat nem számítva közel 250 ember halt meg, mintegy kétezren pedig megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legkevesebb 40 ezer embert bebörtönöztek, 130 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából.  • Hírek
  • Hírek