Konrád
5 °C
17 °C

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

2016.12.07. 20:10

Matteo Renzi olasz kormányfő szerda este benyújtotta lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknek, írja az MTI az ANSA hírügynökség jelentése alapján. A köztársasági elnök felkérte a lemondott kormányfőt, hogy ügyvivőként vezesse a kabinetet, mialatt lefolytatják a konzultációkat az új kormány megalakításáról.

Az olasz parlament felsőháza szerdán megszavazta a jövő évi költségvetést, ezt a kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) vezetőségi ülése követte, szerda este pedig Matteo Renzi hivatalosan is benyújtotta lemondását az államfőnek.

A távozó kormányfő Twitter-üzenetében korábban azt közölte, hogy este hétkor találkozik Sergio Mattarella államfővel. Megtörtént.

A december 4-én rendezett alkotmányos népszavazás kudarca után Matteo Renzi azonnal bejelentette lemondását. Sergio Mattarella államfő azonban arra kérte őt, hogy lemondását fagyassza be a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig. Renzi lemondása után Mattarella most megkezdi a konzultációt a pártokkal a kormányválság rendezésére.

Több olasz párt is mielőbbi előrehozott választásokat sürget. Az államfő azonban kizárja, hogy 2017 elején választást tartsanak, mert jelenleg nincsen egységes választási törvény, más választási rendszer szerint kellene megválasztani a parlament felső- és alsóházának tagjait. Ráadásul az olasz alkotmánybíróság január 24-én jelenti be döntését a képviselők megválasztásáról nyáron elfogadott törvényről. Az államfő a választási rendszer rendezése nélkül nem akar parlamenti választásokat kiírni.