Eszter, Eliza
EUR 382,83 Ft
USD 356,64 Ft
14 °C
24 °C

Életfogytiglant kértek Ratko Mladicsra

2016.12.07. 22:27

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladicsra szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken, jelentette az MTI.

A vád szerint a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok egyebek mellett annak a vérengzésnek is kulcsszereplője volt, amelyben 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg.

"Az áldozatok arculcsapása lenne és sértené az igazságot, ha nem a jog szerinti legszigorúbb büntetést szabnák ki, ami az életfogytiglani szabadságvesztés" - jelentette ki Alan Tieger, a vádhatóság képviselője.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat a most 74 éves Mladiccsal szemben. A vádpontok közül a legsúlyosabb a népirtás vádja, amely szerint a volt katonai parancsnokot felelősség terheli a srebrenicai mészárlásért.

Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a békefenntartók szeme láttára nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki a hágai törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicsot. Előbbit júliusban 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság. Mladics ügyében jövő év elején várható ítélet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla