Auguszta
-3 °C
2 °C

Romániában tilos plusz házi feladattal büntetni a diákokat

2016.12.07. 16:09

Romániában megtiltották a tanároknak, hogy nagymennyiségű plusz házi feladattal büntessék a diákokat, írja az MTI. Ez abból a rendeletből derült ki, amelyet Mircea Dumitru román oktatási miniszter a múlt héten írt alá, de tartalmát csak szerdán ismertette a szaktárca. Azt követően lépett hatályba a szabályozás, hogy közvita alakult ki Romániában a diákok túlterheltségéről.

November végén számoltunk be a rendeletről. Ez alapján a tanároknak nem szabad naponta összesen több mint két óra alatt elvégezhető házi feladatot adniuk, és ez valamennyi tantárgyra érvényes. A miniszter azt akarja, hogy az 1-8. osztályos diákok ne foglalkozzanak naponta 5-8 óránál többet tanulással. A rendelet megtiltja, hogy az előkészítő osztályokban a diákok házi feladatot kapjanak, a vakációk idejére pedig ez "általában tilos".

A tanároknak különbséget kell tenniük a kötelező és a nem kötelező otthoni feladatok között, előbbi átlagos nehézségű lehet, hogy valamennyi diák elvégezhesse, a fakultatív házi feladatot pedig a diákok képességeihez kell igazítani, és ez utóbbit csak bizonyos időszakokban lehet kiadni.

A rendelet alkalmazhatóságát számos pedagógus megkérdőjelezte. A miniszter szerint az alkalmazásában jelentős szerep hárul az iskolaszékekre és a szülőkre, akiknek jelezniük kell, ha egyes tanárok nem tartják tiszteletben az új rendelkezéseket.

Az elemista diákok az iskolai órák mellett a házi feladatok elvégzésével együtt eddig naponta akár nyolc órát is tanulással töltöttek, a gimnazisták pedig 12 órát, ami a miniszter szerint túl sok.

"Egyetértünk Mircea Dumitruval: a nyári vakációknak is nyári vakációknak kell megmaradniuk, a házi olvasmányok címszavával eladott, gyermekeinkre zúdított nyári feladathalmaz nem pecsételhet meg egyetlen gyermekkort sem. És bár az RMDSZ parlamenti programjában a tananyag csökkentésével együtt a házi feladat teljes eltörlését szorgalmazza, jó kezdőlépésnek tartjuk a miniszter javaslatát is: a nulladik osztályos diákoknak egyáltalán nem, az elemi osztályosoknak legtöbb egy órát, a nagyobbaknak pedig két órát szabad eltölteni az iskolaórák utáni leckékkel" - reagált Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke még november végén a tervezetre.