Eleonóra
-1 °C
2 °C

Terrortámadást terveztek, húsz év börtönt kaptak az iszlamisták Ausztráliában

2016.12.09. 07:05

Húsz-húsz év börtönre ítélték pénteken Ausztráliában azt a két iszlamista férfit, aki tavaly februárban azt tervezte, hogy felrobbant Sydneyben egy síita imahelyet, írja az MTI.

A 25 éves Omar Al-Kutobi és a 27 esztendős Mohammad Kiad tervét a rendőrség szinte az utolsó pillanatban akadályozta meg: rájuk törtek közös otthonukra pár órával a merénylet tervezett időpontja előtt. A házban az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet házi készítésű zászlajára bukkantak a rendőrök, továbbá olyan videofelvételre, amelyen az egyik elítélt azzal fenyegetőzött, hogy elvágja áldozatai torkát.

Ausztráliában nem ez az egyetlen eset, melyet a hatóságoknak sikerült megakadályozniuk:

  • 2016 májusában őrizetbe vett a rendőrség egy 18 éves férfit Ausztráliában, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásra készült Sydneyben, megpróbált lőfegyverhez jutni, emellett feltételezhetően külföldre akart utazni, hogy harcolhasson. 
  • 2016 júliusában egy férfi egy gázpalackokkal teli autóval hajtott be a merrylandsi rendőrkapitányság föld alatti parkolójába. A rendőrség feltételezése szerint a férfi tömegtámadást akart végrehajtani, de a tartályok nem robbantak fel. A kiszemelt kapitányság a sydney-i radikálisok régi célpontja.