Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Megint tett egy lépést Erdogan a teljhatalom felé

2016.12.10. 17:27

Benyújtotta a török parlamentnek a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szombaton az elnöki rendszerről szóló alkotmánymódosító javaslatot, amely kiszélesítené Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit – írta az MTI.

A tervezet szövegét korábban a legkisebb ellenzéki tömörülés, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) is jóváhagyta. Az AKP-nek és az MHP-nek együttesen 357 képviselője van a törvényhozásban. A szükséges kétharmad hiányában ugyan nem változtathatnak közvetlenül az alaptörvényen, de a későbbiekben népszavazásra bocsáthatják az elnöki rendszer kérdését.

Picit megrepedt a centrális erőtér

Erdogan szerint az alkotmánymódosítás erősebbé és stabilabbá tenné Törökországot, az ellenzék viszonyt úgy véli, hogy túl nagy hatalom összpontosulna a török vezető kezében, ha a korábbi parlamentáris berendezkedéstől elmozdulnának az elnöki köztársaság felé.

A 2003-ban kormányfővé lett Erdogan 2014 óta államfője Törökországnak, már megválasztása előtt gyanították kritikusai, hogy ezután a hatalom súlypontját elmozdítaná az elnöki poszt felé, a kormányfő rovására.

Ezt azonban megakadályozta a tavaly júniusi török parlamenti választás, amelyben az AKP hosszú idő óta először nemhogy a kétharmadot, de az egyszerű többséget sem szerezte meg. Hosszas egyeztetések után novemberre végül új választást írtak ki, amelyen Erdogan pártja az egyszerű többséget megszerezte, így legalább koalíciós tárgyalásokra nem kényszerült.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft