Isztambuli robbantás: 38 halott, 155 sebesült

000 IZ9E4
2016.12.11. 07:28 Módosítva: 2016.12.11. 16:19

A korábbi hírekkel ellentétben sokkal több, csaknem kétszáz áldozata vagy sérültje van a szombat esti isztambuli robbantásoknak. A török belügyminisztérium vasárnap friss bejelentése alapján 38-an meghaltak, 155-en pedig megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként egy kurd radikális csoport jelentkezett vasárnap - írja az MTI.

A robbantások a Besiktas futballstadionja közelében történtek. Az elsőt robbanószerekkel megrakott gépkocsi levegőbe röpítésével hajtották végre távirányítással készenléti rendőrök autóbusza mellett a stadion egyik kapujánál. A második detonáció 45 másodperccel követte az elsőt egy közeli parkban, nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő műve volt. Szemtanúk az első robbanás után gépfegyverek hangjait is hallották.

A robbanás pillanatát egy piknikező társaság is rögzítette.

A török belügyminisztérium szerint a célpont a közeli rendőrőrs, illetve a stadionhoz a mérkőzés idejére kirendelt rendőrök lehettek. A biztonsági erők a két detonációt követően felrobbantottak egy gyanúsnak ítélt csomagot, amelyre ugyancsak a Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében találtak.

A merényletről a szombati összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

Elítélte a halálos áldozatokat és sebesülteket követelő isztambuli kettős merényletet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár helyi idő szerint szombaton. Ban reményét fejezte ki, hogy az „elkövetőket gyorsan azonosítják és a bíróság elé állítják őket”. A világszervezet főtitkára "mélységes rokonszenvéről és együttérzéséről" biztosította az áldozatok családjait, a török kormányt és az ország népét. A török kormány egynapos nemzeti gyászt hirdetett, Erdogan elhalasztotta a vasárnapra tervezett kazahsztáni látogatását. 

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben ítélte el az isztambuli terrortámadást. "Az Európai Unió biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik, így minden ilyen támadás merénylet az Európai Unió ellen is", írta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke. A KKM szerint nyilvánvaló, hogy a terrorszervezetek elleni küzdelmet folytatni kell, Magyarország pedig a törökök mellett áll ebben a harcban. 

Törökországban az elmúlt másfél évben több súlyos bombamerénylet történt, amelyek mögött a török vezetés az Iszlám Államot vagy a Kurd Munkapártot (PKK) látta. Februárban 28 ember halt meg egy ankarai merényletben, júniusban az isztambuli Atatürk repülőtéren vesztette életét 47 ember, augusztusban pedig ötvenheten haltak meg a kurdok lakta Gaziantepen, amikor egy esküvőn robbant bomba.

A szombati robbantásokat a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szélsőséges csoport vállalta magára. Közleményükben azt írták, nem a török nép a közvetlen célpontjuk, hanem Abdullah Öcalanra, a PKK börtönben tartott vezetőjére és a PKK ellen az ország délkeleti részén folytatott török katonai műveletekre akarják felhívni a figyelmet.

Suleyman Soylu belügyminiszter tájékoztatása szerint a 38 halálos áldozat többsége rendőr, de vannak köztük polgári személyek is. Bejelentette egyúttal, hogy tíz embert őrizetbe vettek a két robbantással összefüggésben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport