Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Megvan az új olasz kormányfő

2016.12.11. 14:56 Módosítva: 2016-12-11 14:58:12

Paolo Gentiloni olasz külügyminisztert kérte fel vasárnap Sergio Mattarella államfő az új kormány megalakítására, írja az MTI az elnöki hivatal közleménye alapján. 

A korábban is a legesélyesebbnek tűnő Gentiloni az államfővel folytatott 45 perces megbeszélését követően rövid nyilatkozatában közölte: elfogadta a felkérést és igyekszik a lehető leghamarabb összeállítani kormányát. Hangsúlyozta, hogy az új kormány a legsürgősebb nemzetközi, gazdasági és társadalmi kihívásokra fog összpontosítani. Fontos feladatként említette a földrengés sújtotta közép-olaszországi térség megsegítését, illetve az új választási törvények mielőbbi elfogadását.

Az olasz politikai gyakorlat szerint Gentiloni feladata most az, hogy összeállítsa jövendőbeli minisztereinek névsorát, amellyel – várhatóan már hétfőn – visszatér az államfőhöz, leteszi hivatali esküjét, majd bizalmat kér a parlament mindkét házában. Az új kormány megalakítása néhány napon belül lezárulhat, az Európai Unió évzáró csúcstalálkozóján a hét második felében már az új miniszterelnök vehet részt.

Matteo Renzi a december 4-i népszavazás következményeként mondott le. A Renzi emberének számító Gentilonival a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kormánytöbbség irányíthatja tovább az országot. Az olasz ellenzéki pártok bírálták az államfő választását, és ismételten előrehozott választások kiírását sürgették. "Olaszország választani akar. Az emberek a szavazataikkal akarják megújítani az országot. A pártok (képviselői) azzal a céllal hozzák létre ezt az új kormányt, hogy megtarthassák a hatalmas fizetésüket" – mondta például Luigi di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke.

Matteo Salvini, a jobboldali populista Északi Liga vezetője azt mondta, Gentiloni mindössze a távozó kormányfő "haszontalan fénymásolata", akire semmi szüksége nincs az országnak. Az Északi Liga korábban jelezte, hogy a jövő hét végén tiltakozó megmozdulásokon fogják követelni az előrehozott választások kiírását.