Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Putyin visszautasította Japán ajándékát

2016.12.11. 18:07

Vlagyimir Putyin nem fogadta el a japán kormány felajánlását, egy akitát, az ázsiai szigetországból származó kutyafajta egy példányát. A japán vezetés a jövő heti japán-orosz csúcstalálkozó alkalmából akarta az orosz államfőnek ajándékozni a kutyát, írja az MTI.

Putyinról köztudott, hogy kutyabarát, és a japán kormány azt tervezte, megajándékozza egy kan akitával, hogy társat kapjon az a nőstény akita, Jume, amellyel 2012-ben lepték meg őt.

Hagiuda Kojcsi japán parlamenti képviselő blogbejegyzésében adta hírül, hogy a japán ajándékot elutasították Moszkvában. "Sajnos, hallottuk az orosz féltől (az elutasítást), és elszálltak reményeink, hogy egy vőlegénnyel ajándékozzuk meg (az elnököt)" - írta anélkül, hogy felfedte volna az elutasítás okát.

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Vlagyimir Putyin december 15-16-án fog találkozni Japánban. Tárgylásaik középpontjában biztonsági kérdések és egy közös haditengerészeti mentő kiképzőközpont létrehozása áll, amelyről megszakadt a párbeszéd a két ország között az után, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet.

Az orosz államfőnek van még egy karakacsan fajtájú kan kutyája, Buffi, amelyet a bolgár miniszterelnöktől kapott 2010-ben. Konni nevű labradorja, amely Szergej Sojgu jelenlegi védelmi miniszter ajándéka, 2014-ben elpusztult.

Japán és Oroszország között 1945 óta területi vita van a Kuril-szigetek legdélibb szigeteiért, amelyek Japán szerint a szigetországhoz tartoznak, de a gyakorlatban az oroszoké. (Iturup, Sikotan, Kunasir és a Habomai-szigetcsoport). A vita miatt nem is írtak alá békeszerződést a II vh után. 2000-ben Tokió úgy érezte, közel a rendezés, a halászatilag fontos területeket visszaadja Oroszország. Ebből semmi sem lett, Putyin akkori japán látogatása enélkül zárult. Később Moszkva még egyértelműbben jelezte, hogy Japán nem számíthat a szigetekre: azokat Dmitrij Medvegyev kormányfő tavaly meglátogatta, hasonló szintű vizitre korábban a Szovjetunió idején sem volt példa.