Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nincs kiesés: bejutnak a magyarok a román parlamentbe

2016-12-11T085658Z 660142496 RC1E2CE70CB0 RTRMADP 3 ROMANIA-ELEC
2016.12.11. 20:24
Balliberális kormány alakulhat Romániában, miután a szociáldemokraták a vártnál is nagyobb arányban nyerhetik a vasárnapi parlamenti választást. A bukaresti parlamentbe a magyar képviselők is bejutnak, az exit pollok szerint az RMDSZ bőven az ötszázalékos küszöb fölött van. A részvétel nagyon alacsony volt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a szavazatok 45,9 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat az exit pollok szerint.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,7 százalékos támogatottsággal juthat be a bukaresti parlamentbe.

Az IRES közvélemény-kutató cég exit pollja szerint a PSD szabadelvű szövetségese, az ALDE pedig 6,3 százalékos támogatást szerzett. Ez azt jelenti, hogy balliberális kormány alakulhat, ha valóban ez lesz az eredmény.

A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,8, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 9,2 százalékot ért el. A Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártot (PMP) az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt, 4,6 százalékon mérték.

Egy másik exit poll szerint viszont Băsescu pártja is bejut. Az Antena 3 hírcsatorna által közzétett Curs-Avangarde exit-poll szerint a PMP 6 százalékot szerzett. Az RMDSZ-t szintén 6 százalékra teszi ez a mérés.

A romániai választáson a következő pártok versenyeztek. Az exit pollok és első adatok alapján a következő eredményre számíthatnak:

  • Szociáldemokrata Párt (PSD), a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea pártja, a PSD az ALDE-val készül kormányra - 45-46%
  • Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Klaus Iohannis államfőt támogató jobbközép párt - 20-21%
  • ALDE, a szociáldemokraták szabadelvű szövetségese, Calin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette párt - 6-7%
  • Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), civil mozgalmakból idén párttá alakult, jobboldali beállítottságú, az internet-generáció lázadóit megszólító párt - 8-9%
  • Népi Mozgalom Pártja (PMP), Traian Băsescu volt államfő jobboldalinak számító, de a "Ciolos-koalícióval" szemben is kritikus pártja - 4-6% - kérdéses a parlamentbe jutás
  • Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeivel kiegészült magyar összefogás - 6-7%
  • Egységes Románia Szövetség (PRU), a Bogdan Diaconu-féle nacionalista párt - nem jut be

A részvétel meglehetősen alacsony volt, a legfrissebb becslés szerint a negyven százalékot sem érte el, 39,49 százalék (pontos adatot majd a számolás után tudunk). A legmagasabb részvételt egy órával a zárás előtt Olt, Teleorman és Dolj megyékben mérték, az erdélyi megyékben alacsonyabb volt a részvétel.

Az országosan negyedik viszont Hargita megye lett. A magyarok összességében nagyobb arányban mentek el szavazni, mert az országos átlag - ezért is juthatott be simán az RMDSZ.

A szocdemek már készülnek is a kormányalakításra

Liviu Dragnea, a PSD elnöke nyilatkozott rögtön az exit poll eredmények közzé tétele után úgy is nyilatkozott, hogy a Szociáldemokrata Párt történelmi győzelmet aratott, és őket illeti meg a kormányalakítás joga. Ennek érdekében tárgyalni fognak az ALDE-val, ígérte rögtön.

A PSD a választások előtt nem nevezte meg miniszterelnök-jelöltjét, ugyanis a jobbközép liberálisok által hatalomra juttatott Klaus Iohannis államelnök már október elején leszögezte: nem fog kormányalakítással megbízni olyan személyt, akit elítéltek vagy bűnvádi eljárás alatt van. Dragneát áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Calin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke felszólította Iohannist, fogadja el a választói akaratot, amely a vasárnapi voksoláson megnyilvánult, és ne akadályozza meg egy legitim, demokratikus kormány megalakulását.

Alina Gorghiu, a PNL elnöke rövid nyilatkozatában kijelentette: a játszma még nem ért véget, és nagymértékben függ a végeredménytől, hogy a liberálisok által kormányfő-jelöltként támogatott Dacian Cioloş miniszterelnök maradhat vagy sem.

A választások győztesének nevezte magát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amelynek elnöke, Nicusor Dan a demokrácia győzelmének nevezte, hogy pártja újoncként bejutott a parlamentbe a harmadik legnagyobb politikai erőként úgy, hogy áprilisban még csak 40 alapító tagja volt. Az USR a nyári bukaresti helyhatósági választáson való sikeres szereplés után alakult országos párttá.

Semjén: Nem engedhető meg a széthúzás

Meghozta eredményét a magyar összefogás, a jövőben erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak a román törvényhozásban - így reagált a román parlamenti választások eredményére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A politikus ebben hangsúlyozta, "ez a nagyszerű eredmény visszaigazolta, hogy a magyarság sorskérdéseiben erkölcsi parancs az összefogás, és nem engedhető meg a széthúzás". Semjén Zsolt hozzátette: "köszönet illet minden felelősen gondolkodó, nemzetünkért, erdélyi közösségünkért cselekvő magyart, aki szavazatával hangsúlyos képviselethez juttatta képviselőinket Bukarestben".

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt emelte ki az exit pollokból, hogy bár viszonylag alacsony volt a részvétel, a magyarok nagy számban mentek el szavazni.

Ki tudtunk jönni a negatív spirálból, amit az elmúlt választásokon észleltünk, a 6,3 százalék jelenti az arányos képviselet.

Az RMDSZ, az MPP, a szórvány és a tömb összefogása meggyőzte az embereket" - mondta az RMDSZ elnöke.

Így működik a román választási rendszer

A kétkamarás parlament 312 képviselői, illetve 136 szenátori mandátumáról döntött Románia csaknem 19 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba ezen felül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

Románia az idén visszatért a megyei pártlistás arányos választási rendszerhez. Az országot 43 választókerületre osztották fel, amelyeknél lakosságarányosan megszabták a képviselők és szenátorok számát. A 41 megye mellett a főváros képezi a 42. választókerületet, a külföldön élő románok számára pedig egy 43. választókerületet alakítottak ki.

Minden választónak két voksa volt: az egyikkel képviselőt, a másikkal szenátort delegál a bukaresti parlamentbe, oly módon, hogy saját választókerülete - képviselőjelölteket, illetve szenátorjelölteket tartalmazó - pártlistái közül választhatott egyet-egyet. Országos szinten 10 párt több mint 6500 jelöltjének neve szerepelt a listákon.

Az általános parlamenti küszöb ötszázalékos, vagyis azok a pártok vesznek részt a megyei mandátumelosztásban, amelyek országos szinten megszerzik a voksok legalább öt százalékát. A regionális pártok képviselethez jutását egy alternatív küszöb is segíti. Ebből profitálhat az a párt, ami négy megyében is legalább 20 százalékot elér, ez pedig a kis pártok közül lényegében az RMDSZ esélyeit növelte a leginkább.

Orbán is beszállt a kampányba

A kampánynak erőteljes magyar vonatkozása is volt, a Fidesz politikusai éles fordulattal először szálltak be teljes mellszélességgel a négy éve még támadott RMDSZ mellett. Most a  Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségben indul az RMDSZ-szel, míg a Tőkés Lázló-féle EMNP-nek jól érthetően a tudtára adták, hogy ne próbáljon meg külön utakon járni. Ez ellen egyedül Tőkés kelt ki a mérvadó romániai magyar politikusok közül hangosan, és egy vaskosat oda is mondott a Fidesznek: „Olyan mintha én elmennék Magyarországra, és Simon Gáborral vagy Zuschlag Jánossal tartanék kampányülést a Fidesszel szemben".

Orbán eközben román politikusokkal is vitába keveredett. A korábban még Orbán Viktor nagy barátjának számító Traian Băsescu volt elnök azt üzente, hogy Románia a Tiszáig tart, miután a külügyminiszter váratlanul megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy megjelenjenek olyan eseményeken, amelyet a román nemzeti ünnep alkalmából szerveztek december 1-jén.

Orbán később Romániában járva megjegyezte, hogy azért nem ünnepelnek a magyarok december 1-jén, mert nekünk nincs mit ünnepelni. Ezekre a szavakra Dacian Cioloş román miniszterelnök reagált, és illetlennek nevezte.