Bernadett
0 °C
4 °C

Farkasellenes mellényt kapnak finn kutyák

2016.12.12. 18:46

Megvédi a kutyákat a farkastámadástól az a különleges mellény, amellyel egy kelet-finnországi város kutyáit fogják ellátni.

A szürke farkas védett Finnországban, kevesebb mint 250 él belőle az észak-európai államban. Ezért a mellény feltalálójának olyan megoldást kellett találnia, amellyel nem ölik meg a ragadozót. A különleges mellény, amelyet Nurmes város kutyái kapnak, csilivel töltött patronokat rejt.

Amikor a farkas a kutyára támad és beleharap a mellénybe, akkor a patronokból kiáradó csili az állat pofájába, orrába áramlik, ez elegendő lehet ahhoz, hogy elrettentse - olvasható a BBC honlapján.

A mellény tavaszra készül el tesztelésre, és azt remélik, hogy csökkenni fog általa a farkastámadás a város térségében, ahol idén 32 kutyát ölt meg a ragadozó.

A csilis mellény Jussi Aro találmánya, aki már egy évtizede próbálkozik támadások kivédését szolgáló nem halálos módszerek kifejlesztésével. Aro elmondta, Nurmes városát azért választották ki a mellény kipróbálásra, mert a térségben sok farkas él, és a lakók félnek kiengedni gyerekeiket, házi kedvenceiket a szabadba.

Arról nem szól a hír, hogy a gyerekek miért nem kapnak csilis mellényt.