Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Trump Izraelben is szembe menne a világgal

2016.12.12. 19:16

A Trump-kormányzat egyik fő külpolitikai feladata lesz az izraeli amerikai nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe, mondta a leendő elnök tanácsadója, Kellyanne Conway.

Az ENSZ nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosaként, ezért nagykövetségeiket a különböző országok Tel-Avivban vagy Tel-Aviv környékén működtetik. A korábbi amerikai elnökök egyike sem kívánt változtatni ezen, még akkor sem, ha választási kampányaikban megpendítették az amerikai nagykövetség esetleges áthelyezésének lehetőségét. Kellyanne Conway most megkérdőjelezte e politika helyességét, s azt hangsúlyozta, hogy ennek már régen meg kellett volna változnia. 

Izrael örül

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este, a CBS televízióban rendkívül derülátó interjút adott. Izrael soha nem érezte magát nagyobb biztonságban és kevésbé elszigeteltnek, mint most, mondta.

"Nagyon jól ismerem Donald Trumpot. Úgy gondolom: nyilvánvaló, hogy támogatja Izraelt. Netanjahu szerint Trump nagyon meleg érzésekkel viseltetik a zsidó állam és a zsidó nép iránt, ez nem is kérdéses."

A riporter kérdésére válaszolva Netanjahu elmondta, hogy az Obama-kormányzat elmúlt nyolc esztendejében nem volt zökkenőmentes az izraeli-amerikai viszony, s bár ő maga az amerikai kongresszusban bírálta Obama politikáját, ez nem személyes rossz viszonyt jelentett, hanem azt, hogy Izrael nem értett egyet a többi között az iráni atomalku megkötésével.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy nemsokára találkozik Donald Trumppal és sürgetni fogja, hogy mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást.