Gerzson
-3 °C
3 °C

Vörösbe borult Románia a magyar megyék körül

Már hivatalos, hogy hat párt jutott be a román parlamentbe a vasárnapi választásokon, amit magasan nyertek meg a szociáldemokraták, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 6,35 százalékkal, négy megyét megnyerve végzett a negyedik helyen. Összesen 7,2 millióan szavaztak, a részvételi arány így alacsony, 39,5 százalékos volt.

A központi választási bizottság (BEC) honlapjára már a jegyzőkönyvek 99 százaléka felkerült, ezek alapján a Szociáldemokrata Párt (PSD) az előzetes felméréseket alaposan felülmúlva 46,17 százalékot ért el, és 36 megyében, főként a vidéki területeken végzett az élen.

Miután a természetes szövetségesének számító liberális ALDE is bejutott 5,7 százalékkal a parlamentbe, így biztosan meglesz a baloldalnak biztosan a kormányalakításhoz szükséges többsége.

Ez lett az eredmény

  • Szociáldemokrata Párt (PSD) 46,17 százalék
  • Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,31 százalék
  • Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 8,92 százalék
  • Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,35 százalék
  • ALDE 5,7 százalék
  • Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,42 százalék

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében is beszélt az ALDE-val tervezett koalícióról. Az továbbra sem világos, ki lesz majd a miniszterelnök, mivel Klaus Iohannis elnök már előre jelezte, hogy nem ad kormányalakítási megbízást Dragneának, akit 2004-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A román médiában megszólaltatott elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba. Az RMDSZ – amit ezúttal először támogatott teljes mellszélességgel a Fidesz is – négy megyében végzett az élen, a 6,35 százalékos eredménye nagyjából megfelel a magyarok arányának. A Magyar Polgári Párt (MPP) két jelöltje is bejutottak a magyar összefogás részeként.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt emelte ki az exit pollokból, hogy bár viszonylag alacsony volt a részvétel, a magyarok nagy számban mentek el szavazni. „Ki tudtunk jönni a negatív spirálból, amit az elmúlt választásokon észleltünk, a 6,3 százalék jelenti az arányos képviselet" –mondta. „Az RMDSZ, az MPP, a szórvány és a tömb összefogása meggyőzte az embereket".

Az eddigi kormánykoalíció szakértői kormányfőjét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,31 százalékot ért el, míg az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 8,92 százalékkal jött be harmadik helyen. A külföldön leadott szavazatok többségét is ők szerezték meg.

Egyedül abban volt ellentmondás a különböző exit pollok között, hogy a Traian Băsescu volt elnök vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is bejut-e, de a szinte végleges eredmények alapján 5,42 százalékot szereztek.

A magyarellenes nacionalisták, az Egységes Románia Szövetség (PRU) viszont csak 2,84 százalékot tudott elérni. Mivel így csak 7,1 százaléknyi szavazat érkezett be nem jutott pártra, nem valószínű, hogy a szociáldemokraták végül a töredékszavazatok visszaosztásával megközelítenék az 50 százalékot magukban is.