Antal, Anett
16 °C
23 °C

Gyorsan megtört a tűzszünet Aleppóban

2016.12.14. 13:08

Hiába született tűzszüneti megállapodás kedden az oroszok támogatta Bassar Aszad erői és a nyugatiak támogatást élvező felkelők között, egyelőre mégsincs meg a lehetősége annak, hogy az ország egykor legnagyobb városát elhagyhassák a még bent lévő civilek és a felkelők – írta a BBC. Az evakuálást lebonyolító buszok bementek, ám eddig egy sem jött ki az egykor kétmilliós városból.

A harcokat a kormányerők folytatják.

Aleppót Moszkva szerint teljesen visszavették Aszadék a szíriai elnök és az Iszlám Állam ellen egyaránt harcoló felkelőktől.  Orosz források ugyanakkor arról adtak hírt, hogy az evakuálás valójában elindult: elmúlt 24 órában 366 fegyveres és hatezer civil hagyhatta el a várost, méghozzá azokat a keleti negyedeket, amelyek még mindig a felkelők kezén vannak.

A török-orosz közreműködéssel tető alá hozott megállapodás szerint a felkelők és igény szerint a civilek Észak-Szíria azon területeire távozhatnak, amelyek a felkelők ellenőrzése alatt állnak.

Az ENSZ forrásai szerint a tűzszünet ellenére a kormányerők így is támadták a maradék ellenzéki területeket, ahol 82 civil halt meg az elmúlt napokban. 

A török elnök közölte: a tűzszünet megsértése miatt ismét beszélni fog az orosz féllel. Recep Tayyip Erdogan ellentmondásos viszonyban áll Vlagyimir Putyinnal. Tavaly novemberben lelőttek egy orosz katonai gépet, ami után páratlanul mélyre süllyedt a két ország korábban stratégiai partnerségi szintre emelt kapcsolata. A szankciók után júliusban Erdogan fontos gesztusokat tett – bocsánatot kért a gép lelövéséért –, majd látszólag ismét baráti viszonyba került a két ország – miközben Ankara kapcsolata a NATO-val és az EU-val továbbra is szokatlanul feszült. 

Szíriát illetően azonban az orosz és a török nézeteltérések nem tisztázódtak: Ankara ellenzi Aszad megerősítését, mert keresztülhúzta Erdogan politikai terveit Szíriával kapcsolatban. Ugyanakkor az Ankarának sem volt ellenére, hogy a nyugati támogatást élvező kurd erők ellen fellépjenek Aszad csapatai, akik harcaik nagyobb részét nem is az Iszlám Állam, hanem a felkelők ellen folytatták.

Az Iszlám Állam ellen olyannyira nem, hogy Palmüra nagy sikerként beharangozott márciusi visszavétele ma már a múlté. Az Iszlám Állam az elmúlt héten könnyedén visszavette a történelmi várost Aszad erőitől, akiknek Aleppo megszerzése sokkal fontosabb.