Kolumbiában tömegek tüntetnek, hogy ne úszhassa meg a gyerekgyilkos sztárépítész

2016.12.14. 17:59
Egy hét éves kislány elrablásával, megerőszakolásával, kínzásával és meggyilkolásával vádolják Rafael Uribét. A 38 éves kolumbiai építésznek sztárügyvéd bátyja is fedezhet, aki a bűntett után kokaintúladagolás miatt kórházba vitte testvérét. Öt nappal később a koronatanút holtan találták lakásában. A szegény sorból való kislány temetése után tömegek tüntettek azért, hogy a luxusnegyedben élő Uribének minél súlyosabb büntetést adjon a bíróság.

Kolumbia fővárosában, Bogotában napok óta tüntetnek, írja a Guardian: pénteken temették el ugyanis azt a 7 éves kislányt, akit december 4-én játék közben raboltak el a város egy szegényebb környékéről. A kislány, Yuliana Andrea Samboní testét 10 órával később egy luxuslakás gépházában találták meg a rendőrök. 

A lányt megerőszakolták, kínozták, fojtogatták és brutálisan meggyilkolták.

Hála unokatestvérének, aki szemtanúja volt a rablásnak, a kislány keresése azonnal megindult, és a szálak Rafael Uribéhez, egy gazdag családból származó 38 éves építészhez vezettek. Rafael ellen vádat emeltek nő ellen elkövetett gyilkosság, nemi erőszak, kínzás és emberrablás miatt, egyelőre minden vádat tagad.

Yuliana unokatestvérének beszámolója alapján azonosították az emberrabló autóját, és kiderült, hogy Rafael Uribe bátyja, Francisco Uribe nevén van, aki Kolumbia elsőszámú ügyvédi irodájánál partner. Az üres lakás, amiben végül megtalálták a kislány holttestét, szintén a család tulajdona.

A nyomozás során a koronatanú vallomása alapján egyértelművé vált, hogy a testvérek órákig a lakásban voltak a gyilkosság után. 

A gyanúsított a gyilkosság után rengeteg kábítószert fogyasztott, pár órával később saját testvére vitte kórházba kokaintúladagolással.

Felmerült a gyanú, hogy eltüntethették a bizonyítékokat is, de a rendőrség a kikérdezés után nem emelt vádat a testvér ellen.

Öt nappal a kislány halála után érkezett az újabb fejlemény: a koronatanút holtan találták a lakásában. Írt ugyan búcsúlevelet, de a nyomozók egyelőre nem zárták ki a gaztett lehetőségét sem.

Alvég vs. felvég

A kolumbiaiak egy emberként követelik a lehető legkomolyabb büntetés kiszabását, sokan jogi precedenst akarnak teremteni az ügyből. Az országban a rendőrségi statisztikák szerint ugyanis napi 40 gyermek esik szexuális erőszak áldozatául. 

Az ellenszenvet tovább mélyíti, hogy a kislány egy híresen szegény negyedből származik, ami pont határos a város egyik leggazdagabb környékével, Chapinero Altoval. A gazdag kerület lakosai gyakran fejezték ki ellenérzésüket a veszélyesnek mondott környékkel szemben, a mostani közhangulat szerint viszont ők jelentik a nagyobb veszélyt.

Yuliana szülei is szegény sorból való emberek, az édesapja építőipari munkás, az anyukája pedig éppen a harmadik testvért várta a gyilkosságkor. Rafael Uribe pedig ügyvédekkel és építészekkel teli családból való férfi, aki Bogota legkiválóbb magániskoláiba járt.

Yulianát szülővárosában temették el december 9-én pénteken, de tartottak egy gyászmenetet Bogotában is, ahol női rendőrök kísérték a koporsóját és tömegek gyászolták a halálát. Az elnök, Juan Manuel Santos is felszólalt az ügyben:

A kolumbiai nép nevében követelem, hogy a gyilkosság elkövetője mihamarabb kapja meg a legsúlyosabb büntetést.

- mondta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport