Valér
4 °C
8 °C

Megkezdődött az afgán menekültek hazaszállítása Németországból

2016.12.14. 21:55

Megkezdődött a menekültek hazaszállítása Németországból Afganisztánba, írja az MTI. Szerda este Frankfurtból indult egy különjárat mintegy 50 afgánnal a fedélzetén Kabulba.

Az afganisztáni menekültügyi minisztérium egyik szóvivője időközben támogatást helyezett kilátásba azoknak a visszatérőknek, akik segítséget igényelnek ahhoz, hogy hazatérhessenek azokba a tartományokba, ahol korábban laktak.

Röviddel az utasszállító repülőgép elindulása előtt a német alkotmánybíróság egyedi esetre megállapított különleges körülményekre hivatkozva felfüggesztette az egyik afgán kiutasítását. Sajtóértesülések szerint a mostani csupán az első egy egész sor hasonló járatból, amelyekkel csoportosan fognak embereket visszaszállítani hazájukba. A következő repülőgépet - mondják a helyi lapok - januárra bérelték ki.

A kitoloncolások ellen tiltakozások voltak az elmúlt hetekben Németországban. Az intézkedés bírálói arra hivatkoznak, hogy több afganisztáni térség nem számít biztonságosnak, és a visszatérőket esetleg megtorlások érhetik helyben.

William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója ugyanakkor úgy nyilatkozott a Die Welt című német lapnak, hogy számos esetben kielégítően biztonságosnak tartja afgánok visszaszállítását.

A német taláros testület egy 29 éves afgán ügyében kifejezetten nyitva hagyta azt a kérdést, hogy tekintettel a rossz biztonsági helyzetre Afganisztánban, a kitoloncolások nem ütköznek-e a német alkotmányba.