Ferenc
10 °C
29 °C

Lövése sincs a magyaroknak, hány muszlim lakik az országban

2016.12.14. 15:49

Sokkal több muszlimot vizionálnak a világ nem-muszlim többségű országaiban, mint ahányan ténylegesen ott laknak - ez derült ki az Ipsos MORI 40 országban, összesen 27250 ember megkérdezésével végzett vizsgálata. Magyarországon elképesztően benézik az emberek a nálunk lakó muszlimok számát, miközben a tényleges arány 0,1 százalék alatt van, a válaszadók átlagosan 6 százalékot becsültek. A különbség több mint hatvanszoros.

De a vizsgálat más országokban is igen nagy eltérést mutat a személyes becslés és a valóság között.

  • Franciaországban válaszadók 31 százalékra tették a muszlimok arányát (a valódi szám 7,5 százalék)
  • Olaszországban az arány 20 és 3,7 százalék
  • Németországban 21 és 5 százalék
  • Belgiumban 23 és 7 százalék.

A közvélemény-kutatások egyik évtizedes slágerkérdését nem csak az európai országokban, hanem például az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban, Brazíliában, Dél-Afrikában és a Fülöp-szigeteken is feltették, és mindenütt jelentősen túlbecsülték a muszlim kisebbség számát. Szintén óriási a vélemény és a valóság közti különbség Lengyelországban, ahol 5 százalékra tették a muszlimok arányát, miközben egy ezrelék alatt mérik őket.

Az Ipsos MORI feltette azt az érdekes kérdést is, mit gondolnak az emberek,

Mekkora lesz a muszlimok aránya lakosságban 2020-ra?

Majd összevetették a demográfusok becsléseivel. A magyarok úgy gondolják, hogy négy éven belül a lakosság 14 százaléka muszlim lesz, várható arány viszont továbbra is 0,1 százalék körül marad a szakértők szerint. De persze máshol is túlbecsülik a demográfiai robbanást:

  • a franciák szerint 40 százalék lesz - a becsült 8,3 százalékkal szemben
  • az olaszoknál 31 százalék áll szemben a 4,9 százalékos becsléssel
  • Belgiumban 32 a 7,5 százalékkal
  • a németeknél 31 a 6,9 százalékkal

A vizsgált országokban egyébként nem csak a muszlimok számát, hanem saját előítéletességüket is túlbecsülik - például azt, a lakosság mekkora része tartja erkölcsileg elfogadhatatlannak a homoszexualitást. Hollandiában például a becsült 36 százalékkal szemben mindössze 5 százalék ítéli el a homoszexualitást, Magyarországon pedig a válaszokból kirajzolódó 55 százalékkal szemben 30 százalék.

(MTI/Politico)