József, Bánk
-7 °C
0 °C

Terrortámadások sorozatát akadályozták meg Moszkvában

2016.12.15. 13:10

 Az Iszlám Állam által tervezett robbantásos merényletek sorozatát akadályozta meg Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette több orosz hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A terrortámadásokat az FSZB szerint az Iszlám Állam egy, a tádzsikisztáni hatóságok által külföldön köröztetett, Törökországban tartózkodó képviselője rendelte el. Az orosz biztonsági szervek őrizetbe vettek három tádzsik és egy moldovai állampolgárt.

Az FSZB közölte, hogy a terroristák nagy hatású terrortámadások sorozatát tervezték elkövetni házi készítésű robbanószerkezetekkel. A hatóságok a gyanúsítottak fővárosi és Moszkva környéki lakásaiban elkészült pokolgépeket, jelentős mennyiségű robbanóanyagot és automata lőfegyvereket foglaltak le. Moszkva délkeleti részén csütörtök reggel 145 embert, köztük 19 gyereket menekítettek ki egy 17 emeletes lakóházból, amelynek kilencedik emeletén pokolgépet találtak.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden közölte, hogy Oroszországban idén 42 terrorcselekményt hiúsítottak meg, más városok mellett az orosz fővárosban, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Nyizsnyij Novgorodban. A merényleteket egyebek között tömegközlekedési eszközökön és forgalmas helyeken szándékoztak elkövetni egykori szovjet köztársaságok állampolgárai.