Szilárda
0 °C
6 °C

Kivégezték az al-Kaida egyiptomi vezetőjét

2016.12.15. 14:15

Csütörtökön kivégezték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet volt egyiptomi vezetőjét, akinek szerepe volt huszonöt rendőr meggyilkolásában a Sínai-félszigeten - közölte az MTI. A 40 éves Adel Habarát 2013-ban vették őrizetbe a tömeggyilkosság miatt. A dzsihadista vezető halálos ítéletét december 10-én szabták ki, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő szerda este írta alá. Hétfőn ráadásul egy másik ügyben egy nyomozó 2012-es meggyilkolása miatt is halálbüntetéssel sújtották.

Habara 2013 augusztusában - amikor a rendőrök lemészárlása történt az izraeli határnál található Rafahban - az al-Kaida Sínai-félszigeti ágának, az Anszár Beit al-Makdisznak (Jeruzsálem Védelmezői) a vezetője volt, és pár nappal a vérengzés után el is fogta őt a biztonsági erők egyik különleges egysége. A terrorcsoport 2014 novemberében az Iszlám Államnak fogadott hűséget, és nevét az Iszlám Állam Sínai Tartományára (Viláját Sinái) változtatta.

Habara fellebbezett a halálos ítélet ellen, de elutasították kérvényét. Az Iszlám Állam támogatói megtorlásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Habara kivégzését végrehajtják.

Kairóban a múlt héten pokolgépes támadást hajtottak végre, amiben hat rendőr vesztette életét.