Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nem bontják le Hitler szülőházát

2016.12.15. 19:46
Hitler szülőháza az osztrák állam tulajdona lett, miután így döntött az osztrák parlament. A braunaui házat egyelőre nem bontják le.

Az épületet inkább felújítják és szociális célokra fogják majd használni, a Lebenshilfe segélyszervezet helyi képviselete működik majd benne. A ház szociális célú felhasználásával a nácik áldozatainak kívánnak emléket állítani. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki – írja az MTI.

A nagyméretű saroképületben Hitler első éveit töltötte. 1938-ig a ház egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg Martin Bormann, a nácik ezután felújították és „kulturális központot” alakítottak ki benne. 1952-ben aztán visszavásárolta az eredeti tulajdonos, majd bérbe adta: működött a falai közt iskola, bank és fogyatékkal élők otthona is.

Amióta az épület üresen áll, időnként neonácik zarándokolnak ide – ezt a kultuszt akarták megakadályozni az épület lerombolásával, amit az UNESCO műemlékvédelmi szervezete is támogatott. Mások szerint a bontás Ausztria náci múltjának szimbolikus tagadása lett volna – ehelyett a mostani döntés alapján az épület megmarad.