Friderika
9 °C
18 °C

Felfüggesztették az evakuálást Aleppóból

2016.12.16. 08:15

Az Aszad-kormány délelőtt felfüggesztette a polgári lakosság evakuálását a kormányerők által visszafoglalt Aleppóból. A Damaszkusz (a szír állami tévé) arra hivatkozik, hogy a lázadók megszegték a tűzszüneti megállapodást, mert megakadályozták a civilek kimentését két, a lázadók által ellenőrzött szíriai városból, illetve a lázadók állítólag foglyokat próbáltak ejteni a várost elhagyók közül.

A Sky News twittere szerint a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold embereit felszólították, hogy hagyják el az evakuálandó környéket.

A BBC idézi a WHO egyik, a térségben tartózkodó munkatársát, aki szerint a betegek és sérültek tervezett evakuálását orosz utasításra állították le, de nem indokolták semmivel. A helyzet jelenleg teljesen áttekinthetetlen, de arról a környékről, ahol a civilek a buszokra várnak, robbanásokat hallottak. Más források szerint a kormánypárti milíciák rálőttek a városrészt elhagyó buszokra.

Péntek reggelig a tűzszünetnek köszönhetően 6000 embert sikerült kimenekíteni , de az ENSZ további 50 ezer – 40 ezer civil –, a város keleti részében rekedt emberről tud.

Az orosz légierő által támogatott szír csapatok szinte az összes, a lázadók által ellenőrzött városrészt visszafoglalták, de Damaszkusz és Moszkva is tagadja, hogy a hadműveletek során civileket céloztak volna.

Az amerikai kormány szerint viszont a damaszkuszi kormány vérengzést rendez Aleppóban. John Kerry külügyminiszter szerint már csak abban lehet reménykedni, hogy az orosz légierő által támogatott Aszad-rezsim hajlandó konstruktívan részt venni a genfi béketárgyalásokon, és befejezni a saját népe öldösését.

Az evakuációt koordináló Nemzetközi Vöröskereszt még az evakuáció felfüggesztése előtt kinyilvánította szándékát, hogy folytatódjon az Aleppóban rekedt kétségbeesett emberek kimenekítése, és hogy mindent megtesznek annak folytatásáért. (BBC)