Klaudia
-3 °C
3 °C

Víz alatti drónt raboltak a kínaiak az amerikaiaktól

2016.12.16. 18:34

Egy amerikai óceánkutató hajó legénységének szeme láttára zsákmányolt egy víz alatti drónt egy kínai hadihajó személyzete, írja a CNN.

A két hajó a Dél-kínai-tengeren futott össze, a Fülöp-szigeteki Subic-öböltől mintegy 160 kilométernyire. Az amerikai Bowditch kutatóhajó épp megállt, hogy felvegye két víz alatti drónját, amikor egy közeli kínai hadihajóból egy kis csónakot bocsájtottak vízre, amivel megszerezték az egyik szerkezetet. A megdöbbent amerikaiak rádión vonták kérdőre a kínaiakat, azonban választ nem kaptak. Később is csak annyit közölt a hadihajó parancsnoka, hogy folytatják gyakorlatukat. Az Amerikai Védelmi Minisztérium azóta hivatalosan is felszólította Kínát, hogy szolgáltassa vissza a jogtalanul eltulajdonított drónt.

USNS Bowditch
USNS Bowditch

Bár nem tudható pontosan, hogy mi volt a kínaiak szándéka a szerkezet eltulajdonításával, az incidens jól illeszkedik a közelmúlt provokatív akcióinak sorába. A kínaiak rossz néven vették, hogy Donald Trump megválasztása után fogadta a tajvani elnök gratulációját.