Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ezúttal tizenkét rab kap amnesztiát Ausztriában

2016.12.18. 12:56

Tizenkét elítélt, köztük egy nő amnesztiát kap karácsonykor Ausztriában, jelentették be a hatóságok. Az amnesztia olyan kisebb bűncselekményeket, rablást, csalást, enyhe testi sértést elkövető elítélteknek adható, akiknek büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. Feltétel továbbá, hogy a büntetés legalább egyharmadán már túl kell lenniük, valamint nem lehet több hátra, mint 18 hónap.

A közkegyelemre javasoltak névsorát az Igazságszolgáltatási Intézet vezetője terjeszti elő az igazságügyi minisztériumnak, az amnesztia kihirdetése minden elítélt esetében a köztársasági elnök jóváhagyása után történik. Mivel a decemberben megválasztott köztársasági elnököt, Alexander Van der Bellent január 26-án iktatják be hivatalába, a szövetségi elnöki feladatokat a három parlamenti elnök látja el.

A karácsonyi amnesztiának a 19. századig visszanyúló hagyománya van Ausztriában. Egyedül 1938 és 1945 között szünetelt, 1946-tól azonban újra évente kaptak kegyelmet rabok az ünnepekkor. 2013-ban 18-an, 2014-ben 30-en, tavaly pedig húszan részesültek karácsonyi amnesztiában, írja az MTI.