Ezt tudjuk az ankarai merényletről

2016.12.20. 11:13

Hétfő délután egy magányos merénylő agyonlőtte a törökországi orosz nagykövetet Ankarában. Andrej Karlov az „Oroszország török szemmel” fotókiállítás megnyitóján tartott épp beszédet, amikor hátba lőtték.

  • A merénylőről annyit tudni, hogy Mevlut Mert Altintasnak hívják, és szekuláris családból származik, ahol a nők nem hordanak hidzsábot, azaz fejkendőt.  A fiatal, 22 éves rendőr több mint két éve szolgál a rohamrendőrségnél, és éppen szolgálaton kívül volt. Más, kormányközeli források szerint viszont egyike annak a 8000 rendőrnek, akik a júliusi Erdogan-ellenes puccskísérlet után (ennek értelmezéseiről itt olvashat) a tisztogatások áldozatává váltak, és másfél hónappal ezelőtt költözött a fővárosba, ahol a gülenista mozgalom egyik tagja adott neki szállást.
  • A lövés után a megnyitó résztvevői a földre vetették magukat, de Altintas senki mást nem bántott, csak azt kiáltozta először törökül ( A Guardian fordításában):

Ne feledjétek Aleppót! Ne feledjétek Szíriát! Amíg a városaink nincsenek biztonságban, addig ti sem lesztek! Csak a halál vihet el innen engem. Mindenki, aki felelős ezért a szenvedésért, meg fogja fizetni az árát.

Majd arabul:

Mi vagyunk az egyetlenek, akik hűségesküt tettek Mohamednek a dzsihádra!

  • Altintast a galériát körülvevő rendőrségi kommandósok lőtték le, az akcióban három további ember sérült meg. Őrizetbe vették környezetének öt tagják, köztük apját, anyját és lánytestvérét.
  • Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy orosz nyomozók indulnak Moszkvából, hogy kiderítsék, „ki vezette a gyilkos kezét”. Az orosz elnök "provokációnak" minősítette a támadást.
  • Az áldozat, Andrej Karlov 1954-ben született Moszkvában, a hetvenes évek közepétől dolgozott a szovjet, majd az orosz diplomáciában. Volt nagykövet Észak-Koreában, majd Dél-Koreában is, 2013 óta vezeti az orosz konzulátust Törökországban. Nős és egy gyereke van.
  • A Duma leszögezte, hogy a történtek nem fogják befolyásolni az orosz-török kapcsolatokat, „akármennyire is szeretné a nyugat és törökországi ellenfeleik”. A támadás óta Putyin és Erdogan török elnök már beszéltek telefonon, és megtartják a szíriai helyzet rendezésére összehívott orosz-iráni-török külügyminiszteri csúcstalálkozót is.
  • A török kormány részéről nyilatkozók a júliusi puccskísérlet óta Erdogan főellenségének számító Fethullah Gülen hitszónok szervezetét – és az amerikai menedékjogot élvező hitszónok mögötti amerikai és német összeesküvést - sejtik a háttérben.


  • Tippek
  • Hírek