Merkel: Nem akarunk együtt élni a terrorral, és megtaláljuk az erőt

2016-12-20T100424Z 1126201020 LR1ECCK0RZ1P3 RTRMADP 3 GERMANY-TR
2016.12.20. 11:12 Módosítva: 2016.12.20. 12:14
Angela Merkel német kancellár kedden délelőtt azt mondta: hétfőn terrortámadás történt Berlinben. Különösen visszatetszőnek nevezte, hogy ezt egy olyan menekült követhette el, aki a német állam védelmét élvezte. A kancellár azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a halált hozzák el oda, ahol az életet ünneplik. Németország minden erejével megvédi szabad életformáját.

Angela Merkel német kancellár kedd délelőtt kifejezte együttérzését a hétfő esti kamionos támadás áldozatainak és hozzátartozóinak. "12 olyan ember halt meg, akiknek tervei voltak, akik várták a karácsonyt. Több mint negyvenen megsérültek, az életükért vagy az egészségükért küzdenek". 

2016-12-20T100900Z 1495112248 LR1ECCK0S6PPD RTRMADP 3 GERMANY-TR
Fotó: Hannibal Hanschke

A kancellár azt mondta:

a helyzet jelenlegi állása szerint terrortámadás történt.

Különösen nehéz lesz elviselni, ha bebizonyosodik, hogy az elkövető egy olyan ember, aki menekültként keresett védelmet az országban, mondta Angela Merkel. Ez különösen visszatetsző lesz a menekültek ellátásáért dolgozók szemében, és azok számára is, akik valóban védelemért jöttek Németországba és szeretnének beilleszkedni a társadalomba. A kancellár azt mondta: bízik abban, hogy ezt a szörnyűséges tettet a törvény teljes szigorával büntetik meg.

A helyzetről tanácskozott a német nemzetbiztonsági kabinet tagjaival is, és közösen levonták a szükséges következtetéseket.

"Sokan kérdezik most, köztük én is: hogyan lehet együtt élni azzal, hogy egy karácsonyi vásáron tett séta közben, ott, ahol az életet ünneplik, egy gyilkos a halált hozza el oda" - tette fel a kérdést Merkel. 

"Egyszerű válasz erre nincs.  Egy valamit azonban tudok: nem élhetünk és nem akarunk együtt élni ezzel. Nem mondhatunk le minderről, a karácsonyi vásárokról, a családdal és a barátokkal töltött szép órákról, kint az utcán, a mi helyeinken." Merkel szerint nem lehet együtt élni azzal sem, hogy a gonosztól való félelem megbénítsa az embert.   

Megtaláljuk az erőt, hogy úgy éljünk, ahogy szeretnénk: szabadon, együtt és nyitottan.

Merkel a belügyminiszterrel és berlini kormányzó főpolgármesterrel együtt délután ellátogat a karácsonyi piacra, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport