16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Ismerték a német hatóságok a berlini kamionos merénylet tunéziai gyanúsítottját

2016.12.21. 11:17 Módosítva: 2016.12.22. 00:32

Fontosabb részletek

 • Egy 20 év körüli tunéziait köröznek a berlini kamionos terrortámadás miatt.
 • A kamionban egy Anis Amri névre kiállított dokumentumot találtak.
 • A férfinak 5-10 személyazonossága is lehetett.
 • Tunéziában többször volt börtönben kábítószerrel való visszaélés miatt.
 • 2011-ben érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, ahol 4 évig börtönben volt.
 • 2015-ben ment Németországba. Kapcsolatba került egy ottani dzsihadista hálózattal. Megfigyelték. 
 • Még idén ki akarták toloncolni Németországból is. Őrizetbe vették, de elengedték, majd eltűnt.
 • 100 ezer eurós vérdíjat tűztek ki a fejére.
 • Szerda este két berlini lakásban kommandósok tartottak házkutatást. 

Egy 20 év körüli tunéziai férfit gyanúsítanak a hétfői berlini kamionos terrortámadással. Az adventi vásáron végiggázoló kamionban találtak egy igazolványt a sofőrülés alatt. A kitoloncolás időleges felfüggesztéséről szóló dokumentumot Anis Amri nevére állították ki, aki tunéziai állampolgár. 1992-ben született Tataouine nevű településen.

A rendőrség szerdán este Berlinben két lakásban is házkutatást tartott, de egyikben sem találták a férfit. Róla a főügyészség annyit mondott, hogy

márciustól szeptemberig megfigyelték a berlini igazságügyi hivatal nyomozói.

A megfigyelés alatt felmerült a gyanú, hogy Anis betöréses rablást tervez, és a pénzből automata fegyvert akar szerezni. Lehetségesnek tartják, hogy egyelőre ismeretlen tettestársakkal későbbi merényleteket is terveztek.

Az országos és a schengeni övezetre vonatkozó körözést már kedden éjfélkor kiadták a férfi ellen. Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt mondta: nem biztos, hogy ő vezette a kamiont, de köze lehetett a merénylethez.

A német hatóságok szerda késő délután

100 ezer eurós díjat  (31 millió forint) kínáltak fel annak, aki információkkal szolgál a férfi holléte felől.
ED Behandlung Amri

A Spiegel úgy tudja: a férfi idén július 30-án kitoloncolási őrizetben volt Ravensburgban. Azt nem tudni, hogy hazaküldték-e végül, maradt, vagy valamilyen úton ismét visszatért Németországba. 

A Bild szerint a férfi testi sértés gyanúja miatt került korábban a rendőrség látókörébe. Sőt, a Süddeutsche Zeitung szerint idén augusztusban Friedrichshafenben a rendőrség őrizetbe is vette. Akkor hamis olasz igazolványt találtak nála, de

végül nem került előzetesbe, elengedték, és azóta nem találták. 

A férfit azért figyelték, mert kapcsolatban állt az Iszlám Államnak nyíltan toborzást vállaló, Abu Walaa által irányított németországi szalafista-dzsihadista hálózattal. A német rendőrség ezért veszélyes elemként tartotta számon. A hálózat vezetőjét idén novemberben tartóztatták le. Anis Amri neve egy november végi tanácskozáson is felmerült, amelyen szövetségi és tartományi terrorelhárítók egyeztettek, értesült a német állami hírügynökség (DPA). 

A kiutasítás ideiglenes felfüggesztése

A német törvények szerint akik nem jogosultak sem menedékjogra, sem más védelemre az országban, azokat kiutasítják és visszaküldik hazájukba. Ha a kiutasítási eljárás jogi vagy technikai akadályokba ütközik, fel lehet függeszteni egy időre. Az erről szóló igazolás csak arra szolgál, hogy az illető bizonyítani tudja: regisztrálták az idegenrendészeti hatóságok. 

A gyanúsított valódi személyazonosságának megállapítása nem egyszerű: 

 • különböző hivatalos dokumentumokban más neveken és születési dátumokkal szerepel
 • négy-, nyolc- vagy akár tízféle személyazonossága is lehet
 • 21, 23 vagy 24 éves 
 • az egyik dokumentumban Ahmed A. a neve, amit az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Kleve nevű településen állítottak ki
 • egy másik igazolványán Mohamed H. Egyiptomból
 • volt, amikor azt mondta, Libanonból jött
 • a klevei hatóságok voltak felelősek érte, az emmerichi menekültszállás volt a kijelölt lakhelye, de ő közben Berlinben, Dortmundban vagy Drezdában lakott
 • 2011-ben érkezett a Földközi-tengeren keresztül Tunéziából Olaszországba, Lampedusa szigetére 
 • 2015 júliusa óta Németországban tartózkodott 
 • csak idén áprilisban nyújtott be menekültkérelmet, de ezt a berlini hatóságok júniusban elutasították.

A férfi kijelölt tartózkodási helyének számító Emerichben és környékén szerdán 150 rendőr tartott razziát. A Welt azt írja:

a rendőrségi akciókat a razziát elrendelő határozatban szereplő elírás miatt csak jelentős késéssel tudták megkezdeni. 

Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a férfi "nagyon mozgékony" volt, az ország legkülönbözőbb tartományaiban és városaiban tűnt fel. A politikus utalt arra, hogy történhettek hivatali és hatósági mulasztások a férfi ügyében.  

Anis Amri Olaszországban 4 évig börtönben volt.

Az Ansa hírügynökség szerint 2011-ben érkezett a tengeren Olaszországba, majd egy menekülttáborban helyezték el Lampedusa szigetén. A La Stampa úgy tudja, Amri itt társaival együtt felgyújtotta a tábort, ezért rongálás és más bűncselekmények miatt a bíróság 4 év börtönre ítélte.  Az u cciardonei börtönben is több erőszakos cselekményt követett el.  Büntetése letöltése után kiutasították az országból, de a tunéziai hatóságok visszajelzésének hiányában nem tudták visszatoloncolni. Amri ezután ment Németországba.

Adatai bekerültek a bűnözőket nyilvántartó Schengeni Információs Rendszerbe.  

Amriról az is kiderült, hogy Tunéziában többször volt börtönben kábítószerrel való visszaélés miatt. A Bildnek sikerült elérnie Anis Amri Tunéziában élő testvéreit. Fivére azt mondta, nem hitt a szemének, amikor meglátta a hírekben testvérét. Anis telefonszámát nem tudták, a Facebookon tartották a kapcsolatot. Utoljára két hete írtak egymásnak. Bátyja azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Amri követte el a terrortámadást. Ha viszont ő a tettes, megérdemel minden büntetést, mert

a család elutasítja a terrorizmust és a terroristákat.  

A német RBB úgy tudja: a hétfői berlini támadás közben a merénylő is megsérülhetett, ezért a kórházakban is keresték. A kamion vezetőfülkéjében sikerült bizonyító erejű DNS-mintákat is rögzíteni a tettesről. 

A Bild szerdán reggel azt írta: a kamion eredeti lengyel sofőrje még élhetett a terrortámadás közben. A vezetőfülkében verekedett a merénylővel, és megpróbálta elrántani a kormányt, hogy minél kevesebb embert gázoljanak el. A merénylő végül fejbe lőtte a lengyel sofőrt. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. 

A német rendőrséghez legalább 500 jelzés futott be a hétfői terrortámadásról. Ezek közül körülbelül 80 információ értékelhető. A nyomozók ezek alapján bizakodóak, meg fogják találni a tettest.   • Tippek
 • Hírek