Bevallotta, hogy gyilkolt, vizsgálat indul a Fülöp-szigetek elnöke ellen

2016.12.22. 11:38

Vizsgálatot indított csütörtökön a Fülöp-szigeteken az ország emberi jogi bizottsága, hogy vajon csak hencegés volt-e Rodrigo Duterte azon kijelentése, miszerint

polgármesterként saját kezűleg is végzett néhány bűnözővel, hogy ezzel is motiválja halálbrigádjait.

Jose "Chito" Gascon ügyvéd, melegjogi aktivista, a délkelet-ázsiai ország emberjogi bizottságának elnöke (ez komoly, az alkotmányban rögzített feladatkörrel rendelkező független intézmény) kijelölt egy csoportot arra a feladatra, hogy járjon utána, mennyi az igazságtartalom Rodrigo Duterte önvallomásának, miszerint

Davaóban én magam csináltam, hogy megmutassam a rendőrfiúknak, hogy ha én el tudom intézni, akkor ők is. Motoroztam a városban járőrözve, kerestem a bajt. Direkt kerestem a konfliktust, hogy ölhessek.

A vizsgálatot végző bizottság egy független kormányzati hatóság, amelynek jogában el eljárást indítani a rendfenntartó erők tagjai és más olyan tisztségviselők ellen, akik számlájára kínzásokat, gyilkosságokat és az alkotmányos jogok további megsértését írják. A testület egyébként korábban - Duterte davaói polgármestersége idején - már vizsgálta azokat a vádakat, amelyek szerint a politikus irányította a kábítószer-használók és kábítószer-terjesztők ellen a városban fellépő és több mint ezer ember életét kioltó halálosztagokat.

Duterte eddig hol tagadta, hol elismerte a halálosztagok működésében játszott szerepét, december közepén viszont eldicsekedett azzal, hogy Davao vezetőjeként 1988-ban saját kezűleg hajtotta végre a halálos ítéletet. Ezt szerdán Ernesto Abella elnöki szóvivő is megerősítette, mondván, hogy az államfő korábban három emberrel végzett egy rendőrségi művelet keretében.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden felszólította a Fülöp-szigeteki hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, hiszen "egyértelműen gyilkosságokról" van szó.  Múlt héten két ellenzéki szenátor kijelentette: a manilai törvényhozás kezdeményezheti Duterte leváltását beismerő vallomása miatt.

A délkelet-ázsiai ország elnökére az elmúlt időszakban bírálatok össztüze zúdult jogellenes, ezrek - köztük rengeteg ártatlan - halálával járó kábítószer-ellenes harca miatt.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport