Örs, Stella
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Úgy mentené meg a világot a tőzsdeguru, ahogy milliárdos lett

GettyImages-523113888
2016.12.23. 23:47

Még két hónapja van, hogy beküldje tervát a világ megmentésére, és ezzel nyerjen másfél milliárd forintnyi svéd koronát. Ennyi a fődíja ugyanis annak a Világ kihívásai (Global challanges) nevű díjnak, amit egy magyar származású svéd milliárdos írt ki.

Laszlo Szombatfalvy célja, hogy február 15-ig megtalálja azt a kormányzási módot, amellyel elkerülhetők vagy megállíthatók a Földet fenyegető globális problémák: a klímaváltozás és egyéb környezeti veszélyek, az extrém szegénység, a háborús konfliktusok, a fegyverkezés és a túlnépesedés.

A most 88 éves szupersikeres pénzügyi szakember nem kósza ötletként írt ki pályázatot a nemes célra. Ahogy beszámoltunk róla, 2013-ban egy alapítványt is létrehozott a globális problémák megoldására, amely célhoz fele vagyonát is felajánlotta. A Global Challenges Foundation 16 milliárd forintnyi pénzből keresi a túlélés módszerét.

Sőt, Szombatfaly könyvet is írt a témában, amely annyiban mindenképpen elgondolkodtató, hogy az őt hatalmas vagyonhoz juttató tőzsdei módszert terjesztené ki a szebb jövő megtervezésére. A befektető saját kockázatelemzési módszerével kaszált óriásit a tőzsdén. Javaslata pedig az, hogy a kormányok ezen módszer segítségével készüljenek fel az emberiséget fenyegető veszélyekre.

De ki ez a Magyarországon ismeretlen üzletember, és hogyan lett ilyen gazdag?

Bűvész volt, gazdag lett

Laszlo Szombatfalvy
Laszlo Szombatfalvy
Fotó: Global Challenges Foundation

Laszlo Szombatfalvy 1927-ben született Budapesten, és egyáltalán nem üzleti pályára készült. Jogot tanult, amíg a kommunista rezsim be nem telepedett az egyetem katedráira. Innen gyors váltással az artistaképzőbe igazolt át, ahol elsajátította a bűvész mesterséget. A következő nagy váltást 1956 hozta, amikor a művész lelépett Magyarországról. A már nem fiatal, 29 éves Szombatfalvy eleinte eredeti szakmáját folytatta: bűvészként működött a menekülttáborban, majd azon kívül.

Emellett kezdett üzleti iskolába járni, amelyet azonban nem végzett el. A hatvanas évek közepén helyezkedett el a Shell pénzügyi osztályán, ahol 12 évet húzott le nagy sikerrel. Innen lépett ki a tőzsde szabadon lebegő világába 1971-ben.

A pénzügyi machinációkat kölcsön kapott 6000 koronából kezdte, ami mai értékén 200 ezer forint. 60 évesen, amikor felhagyott az aktív tőzsdézéssel, vagyona 250 millió korona, azaz nagyjából 8 milliárd forint volt. Pénze a befektetéseknek köszönhetően 2013-ig megnégyszereződött, azaz több mint 30 milliárd forintnyi vagyonra tett szert, ezzel elnyerve a legsikeresebb svéd befektető címet.

Sőt, A világ 99 legsikeresebb befektetője című könyv őt hozta ki a harmadik helyen, mivel 46 éves működése alatt stabilan 30 százalékos profitot volt képes termelni.

Kockázatelemzéssel a világ megmentéséért

Sikere nem véletleneken múlt. Mindenfajta hivatásos előképzettség nélkül, saját tapasztalataiból okulva dolgozta ki saját kockázatelemzési módszerét, amelynek hatékonyságát a bankszámlája bizonyította. Szombatfalvy alapelve volt, hogy csak hosszú távú befektetésekkel foglalkozott, és nem invesztált fiatal cégekbe. Megvizsgálta egy befektetés legrosszabb és legjobb kimenetelét, majd üzletét úgy alakította, hogy az a kettő közti tartomány valószínűségére játsszon. Ugyanakkor nem volt biztonsági játékos, amit egyik vezérelve is mutat:

Ne keverd össze a valószínűtlent a lehetetlennel.

A nyolcvanas évektől érdeklődése azonban már nem csak a bizniszre irányult: foglalkoztatni kezdték a globális problémák. Úgy találta, hogy kockázatelemzési módszere alkalmas lehet arra is, hogy olyan problémákat kezeljenek, mint a klímaváltozás, vagy a globális konfliktusok.

A hidegháború éveiben filmet akart forgatni, hogy észhez térítse a nukleáris konfliktus közelében bolyongó civilizációt. Ahogy a Vöröskereszt akkori vezetőjének megírta, a pénzt maga biztosította volna, kerüljön bármennyibe is egy ilyen alkotás. Azt szerette volna, ha a szervezet felkéri Ingmar Bergmant rendezőnek, hogy egy, az egész világhoz szóló film születhessen.

Ha logikusan gondolkodik, ez a megoldás

A nagy műből nem lett semmi, Szombatfalvy 2009-ben azonban könyvben foglalta össze a világot megreformáló gondolatait. (A korunk legnagyobb kihívásai című könyv itt olvasható el angolul.)

Az üzletember alapvetésével nem lehet vitatkozni. Szerinte négy „megaproblémát” azonosít.

  1. Környezetkárosítás.
  2. Klímaváltozás.
  3. Háborúk és egyéb politikai agresszió.
  4. Szegénység.

A szerző rámutat arra a bizarr tényre is, hogy a világ éppen a legfontosabb problémákkal nem foglalkozik. Ahol napirendre kerül, ott is inkább mellékesen kezelik a globális problémákat. A legtöbb kormány azonban egyáltalán nem foglalkozik a bolygó egészét érintő kérdésekkel.

Pedig önmagában hiába koncentrálunk a gazdaság fejlődésére, vallja könyvében. A négy megaprobléma hamar komoly gazdasági krízisként jelentkezik, így érdemesebb a kiváltó okokkal foglalkozni, mint részproblémákkal.

A szerző szintén feszes logika mentén jut el oda, hogy a globalizált világban archaikus megközelítés nemzeti szinteken keresni a megoldást. Szombatfaly jól látja, hogy a nemzeti kormányok nem fognak gyakran fájdalmas döntéseket hozni a jövőért, egy olyan rendszerben, amikor jogrend csak az országokon belül létezik.

Globálisan jog nélküli világban élünk

- mutat rá a problémára, hogy miközben az államokon belül szankciók várnak a törvényszegőkre, semmilyen büntetés nem fenyegeti azt az országot, amelyik nem haljandó a nemzetközi normák szerint működni.

Az üzletember szerint ahogy az első világháború után megalakult a Nezetek Ligája, a második világháború után az ENSZ, úgy most egy egész világot összefogó, a globális kérdéseket hatékonyan kezelő világkormányra lenne szükség.

Halkan jegyezzük meg, hogy Szombatfalvy korunk legjellemzőbb jelenségét hagyja ki elméletéből: hogy az embereket éppen a racionális döntések, és tények nem érdeklik.

A brexitpártiak egyik jelszava, miszerint „elegünk van a szakértőkből”, jelzi: grafikonok nyálazása helyett az emberek jobban szeretnek transzparenseket lóbálva hőbörögni az utcán, vagy hülyeségeket reblogolni a Facebookon.

Emeli a tétet

Mindez azonban láthatóan csak fokozta a 88 éves tőzsdeguru elszántságát. Miután könyvét öt nyelvre lefordították, alapítványt hozott létre. A 2013-ban alapított Global Challenges Foundation célja, hogy mindezek ellenére is megpróbálja tudatosítani a veszélyt a Földön élő, intelligensnek tartott létformák számára. Laszlo Szombatfalvy komolyan gondolta a kezdeményezést: vagyona felét, 16 milliárd forintnyi koronát fektetett az alapítványba.

Ha a kedves olvasó szeretné ennek a tizedét megkapni, küldje el a világkormány működéséről, vagy a négy megaprobléma eltűntetéséről szóló tervét ide, majd az elnyert pénzből utazzon egy békés, trópusi szigetre, ahol még pár évig nem zavarja a világ összeomlása.