Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ferenc pápa: Túl sok vér folyt Szíriában

2016.12.25. 13:34

Békét sürgetett a világ valamennyi népének, Szíria és elsősorban Aleppó sokat szenvedett lakosainak vasárnap Ferenc pápa a római Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott karácsonyi beszédében.

A katolikus egyház vezetője sorra vette a konfliktusok sújtotta térségeket, illetve országokat, megemlítve a Szentföldet, Nigériát, Dél-Szudánt, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, továbbá Kelet-Ukrajnát, Mianmart, valamint a Koreai-félszigetet.

Itt az ideje, hogy végleg elhallgassanak a fegyverek, és a nemzetközi közösség aktívan lépjen fel a tárgyalásos megoldás érdekében

- jelentette ki a pápa, utalva "a vértanúvá vált" Szíriára, ahol - mint fogalmazott - túlságosan sok vér folyt.

A hagyományos Orbi et Urbi (Róma városának és a világnak) mondott áldása előtt a pápa hangsúlyozta: azokra gondol, akik számos országban és városban félelmet és halált osztó terrorcselekményekben veszítették el hozzátartozóikat.

A pápa béke keresztény reményét ajánlotta fel mindenkinek a háború és terrorizmus tépte világban, felszólítva az embereket, hogy

emlékezzenek meg a menekültekről és migránsokról, és mindazokról, akiket a pénz bálványa gazdasági bizonytalanságba taszított.

A katolikus egyházfő, aki negyedik karácsonyi beszédét mondta 2013-ban történt megválasztása óta, az izraeli telepbővítésről elfogadott ENSZ biztonsági tanácsi határozat óta ismét feléledt feszültség közepette felszólította a palesztinokat és izraelieket, hogy legyen bátorságuk félretenni a gyűlöletet és a bosszút, és "új lapot írni a történelembe".
A pápa a Szent Péter téren összegyűlt mintegy 40 ezer ember előtt békét sürgetett azoknak, akik - mint fogalmazott - "számukra kedves embert veszítettek el oly sok országban és városban félelmet és halált ontó brutális terrorcselekmények következtében". "Ma ez az üzenet a világ valamennyi népének szól, különösen a háború és a kíméletlen konfliktusok által megsebzetteknek".

A karácsonyi hétvégén megerősítették a biztonsági intézkedéseket Olaszország-szerte és a Vatikánban, miután az olasz rendőrség Milánóban lelőtte a berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett  hétfői  merénylet feltételezett tettesét.