Az üzemanyag-adagoló miatt zuhanhatott le az orosz gép

2016.12.27. 15:32

Az üzemanyag-adagoló rendszere hibásodhatott meg a vasárnap lezuhant orosz gépnek, amely Szíriába tartott a világhírű Alekszandrov katonai kórussal. A Szocsiból indult, a felszállás után néhány perccel a Fekete-tengerbe csapódó TU-154-es tragédiájában mind a 84 utas és a nyolc fős személyzet életét vesztette.

Az orosz légierő főparancsnokának korábbi helyettese szerint a meghajtók gyanítható leállásának az üzemanyag befecskendezésénél keletkezett probléma lehet az elsődleges oka. A Ria Novosztyinak nyilatkozó Nyikolaj Antoskin kevéssé tartja valószínűnek, hogy idegen tárgy kerülhetett kívülről a meghajtóba, és nem hiszi azt sem, hogy a tapasztalt pilóták hibája okozhatta a balesetet.

A terrortámadás lehetőségét már tegnap kizárták, és az újabb roncsok és az áldozatok maradványai sem erősítették ezt a gyanút, amely egy Szíriába tartó orosz katonai gépnél kézenfekvően felmerült.

A fekete doboz beszélni fog

A tengerből, 17 méteres mélységből kedden előkerült a gép egyik fekete doboza, ez a remények szerint már szerdán érdemi eredményekkel szolgálhat. A doboz állapotát megfelelőnek mondták a szakemberek. Ez a doboz gép adatait tartalmazza, de a radarok már érzékelték a másikat is, amely a pilótafülkében elhangzottakat rögzítette.

A Kommerszant egy szemtanút idézett, aki a hatóságoknak beszélt a gép vízbe csapódásának pillanatáról. Az orosz vízi határőrség tagjának elmondása szerint a gép valószerűtlenül meredeken, felfelé néző orral szállt nagyon közel a víz felett. Az orosz napilap hétfői cikke ezt a pilóták hibájának lehetséges bizonyítékaként értékelte, mondván, hirtelen akarták a magasba emelni a gépet, amelynek a farka ért először a vízbe. Hasonló történt tíz évvel ezelőtt Donyeck felett, akkor 170 ember vesztette életét. (Igaz, ott 12 ezer méter magasan próbáltak hirtelen kikerülni egy viharfelhőt, a gép ekkor került dugóhúzóba.)

Ugyanakkor a pilóta állítólag arra panaszkodott, hogy a gép túlterhelt, így ez, vagy a rossz súlyeloszlás is kikényszeríthette a végzetes manővert.

Már új tagokat toboroznak a férfikórusba

Az orosz hadsereg kötelékében lévő utasszállítón volt három énekes kivételével az Alekszandrov kórus minden tagja. A 64 énekes és a karmester egy szíriai orosz katonai bázison tartott volna koncertet.

A kórusnak a kulturális misszión túl feladata a hivatalos orosz álláspont propagálása is. Az orosz soft power üzemmód bizonyítéka volt a két éve írt, „Udvarias emberek” című dal, amely a Krím orosz annexiójában részt vevő, azonosító jeleiket mellőző orosz katonák cinikusnak indult, később nyíltan vállalt elnevezése lett:

Kedden az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy hetven lakást különítenek el a férfikórus számára „hogy, amennyire lehetséges, mielőbb újraszervezzék az együttest, megszervezzék válogatást, hogy folytathassák az orosz fegyveres erők fő együttesét jelentő Alekszandrov hagyományait” – idézte a Newsru.com Szergej Sojgut.

A 2010-ben Budapesten is járt, 1928-ban – Alekszandr Alekszandrov őrnagy által – alapított katonai kórusnak 2017 első félévére 75 koncertje van betervezve, amit a tervek szerint meg is tartanak, legfeljebb az időpontok változhatnak, de az bizonyos, hogy a májusi, csehországi koncertjüket az eredeti időpontban megtartják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport