Donát
-4 °C
2 °C

Kubában tilos közterületet elnevezni Fidel Castróról

2016.12.28. 06:19

A kubai parlament törvényt fogadott el kedden arról, hogy az országban tilos közterületet elnevezni a novemberben elhunyt Fidel Castróról, és szobrot sem szabad neki állítani, éppen az ő akaratának megfelelően, írja az MTI.

A néhai országvezető mindig azt mondta, hogy nem akar személyi kultuszt, pedig bírálói szerint ez a kultusz a személye körül mindenütt jelen volt az országban. Szavaival lépten-nyomon találkozni lehet hirdetőtáblákon, és a neve minden közéleti eseményen elhangzik.

"Harci szelleme örökké élni fog minden kubai forradalmár tudatában. A Comandante emléke előtt úgy lehet a legjobban tisztelegni, ha követjük forradalmi elgondolását" - jelentette ki öccse, Raúl Castro államfő a parlamentben a törvény elfogadása előtt a hivatalos média szerint.

Azt nem tiltja a törvény, hogy Fidel Castro alakját megörökítsék valamely zenei vagy irodalmi műben, táncban, filmben vagy más képi alkotásban - olvasható a kubai hivatalos közlönyben. Hivatalokban, közintézményekben is ki lehet tenni a képét.