László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aknátlanításért jár amnesztia Kolumbiában

2016.12.29. 23:10

A kolumbiai kongresszus csütörtökön elfogadott egy törvényt, aminek értelmében a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjai - és a kolumbiai hadsereg tagjai - amnesztiát kaphatnak - írja a Quartz.

A törvény megkülönböztet olyan bűnöket, amik esetében lehetséges az amnesztia (ilyen például a háborús helyzetben elkövetett gyilkosság), és olyanokat, amik nem évülnek el (nemi erőszak, kínzás, emberrablás). A kormány és a FARC gerillaszervezet szeptemberben írta alá azt a békeszerződést, amely a latin-amerikai országban 52 éve tartó fegyveres konfliktusnak vet véget.

A bűnöket egy külön erre a célra létrehozott törvényszék fogja kivizsgálni. A törvényszék börtönbüntetést is adhat, ugyanakkor mivel a fő cél a békefolyamat stabilizálása, a törvényszéknek lehetősége van például aknamentesítésre vagy mezőgazdasági munkára kötelezni a háború résztvevőit az általuk okozott károk jóvátétele céljából.

Kolumbiában szedték a legtöbb áldozatot taposóaknák a világon Afganisztán után. 1990 óta az aknák több mint 11 ezer embert öltek vagy sebesítettek meg. Az áldozatok 29 százaléka volt civil, és az ország 1123 közigazgatási egységének hatvan százalékában jelentették, hogy nem hatástalanított aknákról vagy más fegyverekről tudnak a környéken. Tavaly a béketárgyalások során a FARC és a kormány abban egyezett meg, hogy közös erővel igyekszenek 2021-ig aknamentessé tenni az országot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!