Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Menekülteket is alkalmaztak biztonsági őrként a botrányos kölni szilveszteren

GettyImages-504715300
2016.12.29. 07:32 Módosítva: 2016.12.29. 08:19

Menekülteket is alkalmaztak biztonsági őrként a tavalyi botrányos kölni szilveszteren, ahol több száz nőt ért szexuális támadás, és sok embert embert loptak meg vagy raboltak ki.

A Bild úgy tudja: a tavalyi kölni szilveszterre a biztonsági cégek a menekülteket befogadó állomásokról is toboroztak az országba nemrég érkezett embereket. Kölnben 59, főként Észak-Afrikából, Szíriából és Afganisztánból származó menekültet alkalmaztak 5 eurós órabérét.

Az ő feladatuk volt a hidak zárása és nyitása, a tömeg terelése. Ez azonban nem sikerült jól: az utcán hatalmas tömegjelenetek alakultak ki, a szórakozó fiatalok között pedig több helyen pánik tört ki.

A biztonsági őrnek beosztott menekültek sem voltak a helyzet magaslatán: egy részük egyszerűen lelépett, és otthagyta őrhelyét, az egyik biztonsági őr pedig részeg volt.

A kölni városvezetés a lapnak azt válaszolta: a biztonsági céggel korábban nagyon jó volt az együttműködés. A rendőrség azt ígéri, az idei kölni szilveszter teljesen biztonságos lesz. 

A 2015-ös kölni szilveszteren tömegesen molesztáltak nőket. Szemtanúk beszámolói szerint a kölni dóm környékén nagyrészt észak-afrikai vagy közel-keleti bevándorlókból álló férficsoportok vették körül a nőket, majd fogdosták őket.

Nõk tiltakoznak a kölni fõpályaudvar környékén szilveszter éjszaka nõk ellen elkövetett támadások miatt a kölni dómnál 2016. január 5-én.
Nõk tiltakoznak a kölni fõpályaudvar környékén szilveszter éjszaka nõk ellen elkövetett támadások miatt a kölni dómnál 2016. január 5-én.
Fotó: Oliver Berg / MTI / EPA

Volt, akinek  letépték a szoknyáját, melltartóját , benyúltak a ruhája alá vagy valamelyik testnyílásába.  662 nő tett feljelentést szexuális zaklatásért,  de 11 hónappal az események után mindössze két embert tudtak csak felelősségre vonni ezért. 

A kölni ügyészség összesítése szerint 1310-en tettek feljelentést lopások, rablások miatt. Ilyen ügyekben eddig 22 embert ítéltek el. Közöttük 10 marokkói, 9 algériai és egy német állampolgár van.