László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szíriai tűzszünet: mire az ENSZ-en átment, már vége is lehet

2016.12.31. 19:54

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangú határozatával támogatta az orosz-török közvetítéssel létrejött szíriai tűzszüneti megállapodást.

Az Oroszország által kezdeményezett dokumentum emellett támogatásáról biztosította azokat terveket, amelyek alapján egy átmeneti kormány segítségével vezetnék ki a majdnem hat éve dúló polgárháborúból Szíriát.

A közel-keleti államban pénteken nulla órakor lépett életbe az Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött általános tűzszünet.

Igaz, mire a világszervezeten átment a megállapodás, a tűzszünet már veszélybe is került: több szíriai felkelőcsoport ugyanis annak felmondásával fenyegetett szombaton, mivel szerintük a kormányerők megsértették azt.

„A szíriai rezsim folyamatos előrenyomulása a felkelők által tartott területekre a megállapodás végét jelenti majd” – áll a szombaton nyilvánosságra hozott, több lázadócsoport által is aláírt dokumentumból. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal bíró Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a fegyvernyugvás második napján Szíria legtöbb részében betartották a tűzszünetet, ugyanakkor súlyos harcok és légicsapások voltak a fővárostól, Damaszkusztól északnyugatra fekvő területeken. A kormányerők intenzív harcokat folytattak a lázadókkal a Barada-völgyben.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki gyűjtőszervezet állítása szerint a szíriai hadsereg és a vele szövetséges Hezbollah síita szélsőséges szervezet csapatai igyekeznek kiűzni a felkelőket a térségből, ahol fontos források vannak, amelyek ivóvízzel látják el a fővárost. Az ENSZ szerint Damaszkuszban és környékén mintegy 4 millió ember nem fér hozzá vízszolgáltatáshoz.

A SANA szíriai állami hírügynökség viszont az ellenzékiek tűzszünetsértéseiről számolt be, míg az orosz védelmi tárca pénteki közleményében az áll, hogy a lázadók egy nap leforgása alatt 12 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást.

Az OSDH úgy tudja: az idén legalább 49 742-en vesztették életüket a konfliktusban, 13 600-an közülük civilek voltak, írja az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!