Elhunyt Zygmund Bauman

2017.01.09. 20:48

Kilencvenegy éves korában hétfőn meghalt Zygmunt Bauman lengyel születésű szociológus, filozófus, az elmúlt évtizedek európai szociológusainak egyik kiemelkedő alakja. Bauman az angliai Leedsben lévő otthonában, családja körében hunyt el - ezt közölte Anna Zejdler-Janiszewska filozófiaprofesszor, a Bauman család barátja.

A baloldali gondolkodó munkássága egyebek között kiterjedt a folyékony modernitás, a holokauszt, a fogyasztói társadalom és a globalizáció kutatására. Emellett pedig mindig kiállt a szegények, kisemmizettek mellett, így a globalizációkritikus mozgalom egyik meghatározó ideológusává is vált. Munkájának középpontjában mindig az állt, hogy hogyan élhetnek az emberek a morális döntéseiken keresztül méltóságteljes életet. 

Bauman több mint 50 könyvet írt, köztük a szociológia egyik alapművét, az 1964-ben  megjelent a Általános szociológia című könyvet.  Az 1989-ben kiadott Modernitás és holokauszt című művében arról értekezik, hogyan lesz a félelem a modernitás elválaszthatatlan része. 

A modern civilizáció racionalitása volt az, amely a holokausztot elképzelhetővé tette

- írja a könyvben. Bauman a zsidók tömeges elpusztítását a modernitás olyan pilléreire vezette vissza, mint az iparosodás és a racionalizált bürokrácia. 

Az 1990-es években bevezette a folyékony modernitás fogalmát, amely szerint a modern világ olyan állandó folyamatos változásban van, amelyben az egyén képtelen gyökeret verni. A folyékony modernitásban a társadalom nem képes biztonságot nyújtani az egyénnek, és emiatt összetörnek az identitások. 

Bauman 1925 novembet 19-én született Poznanban, egy szegény zsidó családba, amelynek helyzetét az elharapódzó antiszemitizmus is nehezítette. Lengyelország néci megszállása idején 14 éves volt, családja pedig úgy kerülte el a holokausztot, hogy a Szovjet Unióba menekült.

A varsói társadalomtudományi akadémián szociológiát, majd a varsói egyetemen filozófiát tanuló Bauman fiatal korában hithű kommunista volt, de az 1950-es években egyre inkább eltávolodott a marxizmustól. Az 1968-as lengyelországi antiszemita kampány késztette arra, hogy elhagyja hazáját, ahonnan előbb Izraelben élt és tanított (bár a palesztinokkal szembeni izraeli politika hangos kritikusa volt), majd Nagy-Britanniában telepedett le. Itt a Leedsi Egyetemen oktatott, amelynek professzor emeritusa volt.

Lengyelországban ellentmondásos személyiségként, egyesek a nemzet ellenségeként tartják számon. 2006-ban egy jobboldali történész által előásott dokumentumok szerint Bauman a sztálini éra idején tisztként szolgált egy belbiztonsági katonai szervezetben, amely segédkezett a rendszer ellenségeinek megölésében. Bauman nem tagadta, hogy 19 évesen az egységhez csatlakozott, de hibának nevezte azt, és mint mondta, csak irodai munkát látott el. Arra viszont semmi bizonyítékot nem találtak, hogy bármi köze lett volna emberek meggyilkolásához. 

A tanítás és kutatás mellett Bauman rendszeresen írt véleménycikkeket különböző újságok, többek között a Guardian számára. A szociológus és filozófus haláláig aktív volt, novemberben még Donald Trump megválasztását és az ahhoz vezető folyamatokat elemezte egy publicisztikájában

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport