Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Idén nem lesz népszavazás Skócia függetlenségéről

2017.01.09. 17:31

A függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány "belesodorja a kemény Brexit szakadékába", idén viszont biztos nem írnak ki ilyen népszavazást - ezt mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egy hétfői hírműsorban. 

Kemény Brexiten a politikus azt a forgatókönyvet érti,  amely szerint az Egyesült Királyságnak az EU-tagság megszűnésével  ki kellene lépnie az Európai Unió egységes belső piacáról is. Sturgeon a skót STV műsorában "abszolút életfontosságú követelménynek" nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is, mert ettől függnek a skóciai munkahelyek, beruházások, és úgy általában az egész skót lakosság életszínvonala is ezen áll vagy bukik.

Sturgeon a BBC vasárnapi műsorában még arról beszélt, hogy azt a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet megint napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul, Theresa May brit kormányfőnek pedig azt üzente, "súlyos hibát" követne el, ha azt gondolná, Skócia csak blöfföl az újabb népszavazás tervével.

Márpedig May szerint nem lehet úgy kilépni az EU-ból, hogy közben Nagy-Britannia megtartja az EU-tagság egyes elemeit, vagyis hogy bent marad a közös piacban, vagyis

előbb-utóbb kiderül, mennyire blöffölnek a skótok.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka a maradás mellett döntött. A skótok többsége a brit EU-tagságról rendezett tavaly nyári referendumon is a maradás mellett volt, míg egész Nagy-Britanniában szavazz 51,9 százaléka a Brexit mellett szavazott.

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen az EU-tagságról.        

A skót kormány viszont érezhető óvatossággal kezeli az újabb függetlenségi népszavazás kérdését, mert a felmérések egybehangzó eredményei szerint a skót választók többsége továbbra sem támogatja az elszakadást az Egyesült Királyságtól.