16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Észak-Koreának már tíz atombombához elegendő plutóniumja lehet

2017.01.11. 13:15 Módosítva: 2017.01.11. 20:56

 Észak-Koreának már 50 kilogramm, fegyver minőségű plutóniumja lehet, ami tíz atombomba előállításához elegendő a Phenjan rendelkezésére álló technológia alkalmazásával, írja az MTI a dél-koreai védelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb jelentéséről szóló sajtóközlemény alapján.

Sok szakértő azt állítja, hogy Észak-Korea, amely tavaly két kísérleti atomrobbantást és több tucatnyi rakétakísérletet hajtott végre, idén nagyon sok erőfeszítést fog tenni az atomfegyverek fejlesztéséhez, amelyekkel az a célja, hogy az atomrakétái elérjék az Amerikai Egyesült Államokat. A szakértők különbözőképpen ítélik meg, hogy mennyire előrehaladottak az észak-koreai tudományos programok, de azt mind elismerik, hogy az ország nagy haladást ért el Kim Dzsong Un vezetése alatt.

A dél-koreai védelmi minisztérium 1967 óta kétévente adja ki Fehér Könyvét, amelyben elemzi az észak-koreai haderőt, a Koreai-félsziget biztonsági helyzetét, és indokolja saját lépéseit. A most kiadott könyv szerint Északnak "jelentős" kapacitása van olyan fegyverek gyártására, amelyekben dúsított uránt töltenek. Phenjan azáltal tudta felgyorsítani plutóniumgyártását, hogy újraindította a jongbjoni atomreaktorát, amelyet 2007-ben zárt be az atomprogramja leszereléséről szóló nemzetközi tárgyalások eredményeképpen. Kim Dzsong Un január 1-jén azt állította: országa közel áll ahhoz, hogy újabb ballisztikus rakétát lőjön ki. A KCNA állami hírügynökség pedig vasárnap azt jelentette: az ország bármikor készen áll arra, hogy újabb kísérletet hajtson végre interkontinentális ballisztikus rakétával.  • Hírek
  • Hírek