Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hatszázezerrel kevesebb menedékkérő érkezett tavaly Németországba

2017.01.11. 14:35 Módosítva: 2017-01-11 15:02:02

Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, ez hatszázezerrel kevesebb, mint a 2015-ös rekord, 890 ezer fő, közölte a német belügyminisztérium. A BBC szerint a belügyminiszter elmondta, ez annak a jele, hogy sikerült kezelni és ellenőrizni a bevándorlási folyamatot.

A miniszter szerint a menedékkérők száma azért esett, mert sikerült elzárni a Görögországon és a Balkánon át vezető bevándorlási útvonalakat, és megvalósult az EU és Törökország közötti megállapodás. A migrációs csúcs közvetlen oka Merkel kancellár nyitott ajtós bevándorlási politikája volt, melyet aztán a német közvélemény polarizálódása és a CDU-n belüli bizalmatlanság miatt módosítani kényszerült.

Bár az eredeti döntés a szíriai háború elől menekülő civilek védelmében született, a tömeggel más nemzetiségű bevándorlók is érkeztek. Angela Merkel az őszi tartományi választások hatására változtatta meg álláspontját, és a nyitott ajtós politikát hibának nevezte. 

Az hozzá tartozik a teljes képhez, hogy 2016-ban volt a legmagasabb a menekültkérelmek száma, de a minisztérium szerint ezeket nagyrészt a 2015-ben érkezettek adták be.