A Kreml fenyegetésként fogja fel az amerikai páncélosok Lengyelországba vezénylését

2017.01.12. 12:39 Módosítva: 2017.01.12. 14:32

Oroszország biztonsági fenyegetésként fogja fel az amerikai tankok és páncélozott harcjárművek Lengyelországba vezénylését, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Csütörtök délelőtt átlépte a német-lengyel határt egy több tucat katonai teherautóból és Humvee típusú harcjárműből álló amerikai menetoszlop. A coloradói Fort Carsonból kivezényelt, a németországi Bremerhaven kikötőn át érkező 3. páncélos dandár egyik menetoszlopa Olszyna községnél lépte át a határt. Az amerikai katonákkal együtt a harcegység parancsnoka, Christopher R. Norrie ezredes is megérkezett, akit a nyugat-lengyelországi Zaganban állomásozó lengyel páncélos hadosztály parancsnoka, Jaroslaw Mika altábornagy üdvözölt a határon.

Az orosz elnöki szóvivő szerint bármely ország negatívan értékelné az idegen katonai jelenlét megerősítését határai közelében:

Mi úgy tekintünk erre mint fenyegetésre és mint olyan lépésre, amely veszélyezteti érdekeinket és biztonságunkat.

A szóvivő kifejezte Moszkva reményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök jól kijön majd egymással, és nagyobb lesz a két ország közötti kölcsönös tisztelet, mint az Obama-kormányzat idején volt. 

A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében Lengyelországba vezényelt amerikai katonák első csoportja szombaton érkezett meg Zaganba. A három másik alsó-sziléziai községben - Swietoszówban, Skwierzyniában, valamint Boleslawiecben - január 18-ig telepítendő csapatok kilenc hónapon át, az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében állomásoznak majd Lengyelországban. Az állomány egy részét a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat Bajorországba telepítik.

A térkép alapján csak látszólag vannak messze a NATO-csapatok Oroszországtól. Lengyelország és Litvánia között ugyanis ott van a Kalinyingrádi terület, ami orosz exklávé.

Februárban a New York állambeli Fort Drumból 60 Chinook, illetve Black Hawk szállító, valamint 24 Apache harci helikopter is érkezik kétezer fős katonai kontingenssel. A légierő parancsnoksága Németországban lesz, egyik bázisát a nyugat-lengyelországi Powidzben létesítik.

A NATO az ukrán válság és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Ennek értelmében áprilisban Lengyelországba és a balti államokba az észak-atlanti szövetség négy nemzetközi zászlóalját telepítik rotációs rendszerben. Az amerikai parancsnokságú, mintegy ezerfős, román és brit katonákból álló zászlóalj nagy része az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskiében, valamint Orzyszban állomásozik majd. 

Az elmúlt évben több olyan hadgyakorlatot tartott a NATO európai országokban, a Baltikumban, illetve a Balti- és a Fekete-tengeren, amely ellen mindig éles kirohanásokat intézett Moszkva.    • Hírek
  • Hírek